Kultúra

Életműdíjat vehet át Esztergályos Cecília

A kitüntetést hat kategóriában adják át

Esztergályos Cecília színművész, Parti Nagy Lajos író-költő, Jordán Adél, Sodró Eliza, Trill Zsolt színművészek és Gauder Áron filmrendező vehetik át idén az Arany Medál díjat – írta meg a ridikul.hu.

Életműdíjat vehet át Esztergályos Cecília
Esztergályos Cecília
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

A szervezők keddi közleménye szerint szerdán tartják az Arany Medál díjak 15. átadási ünnepségét a fővárosi Bethlen Téri Színházban. A kitüntetést hat kategóriában adják át.

Az év írója kategóriában Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas író-költőt; az év színésznője kategóriában Jordán Adél színművészt; az év színésze kategóriában pedig Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművészt ismerik el. Az év filmrendezője Gauder Áron Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró; az év legígéretesebb fiatal tehetsége pedig Sodró Eliza színművész lett. Az életműdíjat Esztergályos Cecília Kossuth-díjas színművész veheti át.

A tájékoztatás szerint az Arany Medál díj kulturális közönségdíj, amelyet Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, lap- és könyvszerkesztő alapított 2008-ban. A kitüntetésre minden évben egy-másfél hónapig lehet szavazni a világhálón, valamint a fővárosi Bethlen Téri Színházban, a 6színben, a Játékszínben, az Eötvös 10-ben, valamint a debreceni Apolló moziban és a Miskolci Művészetek Házában.

Eddig hetvennél több művész vette át az Arany Medál-díjat, például Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Básti Juli színművész, Fekete Ibolya, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó filmrendező, valamint Nádas Péter és Háy János író. Az Arany Medál díj az adott évi színházi, filmes és irodalmi teljesítményt ismeri el a közönség szavazatai alapján – áll az összegzésben.

Kapcsolódó írásaink