Kultúra

Lenny Kravitz is csatlakozik a Colours of Ostrava eddig bejelentett fellépőihez

A legendás zenész, Lenny Kravitz ugyan ritkán lép fel európai fesztiválokon, de ezúttal kivételt tesz, és közelgő turnéja során útba ejti Csehország egyik legnagyobb fesztiválját, a Colours of Ostravát is.

Lenny Kravitz is csatlakozik a Colours of Ostrava eddig bejelentett fellépőihez
Lenny Kravitz is fellép a Colours of Ostrava fesztiválon
Fotó: AFP/Getty Images North America/Rich Polk

Az ikonikus slágerek atyja, akinek a rock, a funk, a soul és a rhythm and blues szilárd alapjaira épülő zenéje milliókat szólított meg az elmúlt évtizedek során, 2024. márciusában jelentkezik új albummal, amit július 19-én a Colours közönsége élőben is hallhat majd.

Lenny Kravitzet az elmúlt évek során számos díjra jelölték már, amiből jó párat meg is nyert, köztük a Grammyt, amit 1999 és 2002 között négyszer is ő kapott, ezzel pedig új rekordot állított fel. Legelső funk-rock albuma, az 1989-es Let Love Rule, amelyen a legtöbb hangszert maga rögzítette, jelentős sikert hozott számára, különösen Európában. A debütáló album megjelenése után Lennyt olyan előadók hívták előzenekarként, mint Tom Petty, Bob Dylan vagy David Bowie.

Második, és rögtön dupla platinalemezes Mama Said című albuma pedig elindította a valódi sztárság felé vezető úton, ma pedig már a világ egyik legismertebb előadója. Lenny esetében sláger-slágert követett, olyannyira, hogy a kilencvenes évek végét megkoronázó Greatest Hits válogatás albuma, több mint tizenegymillió példányban kelt el, és ezzel a korszak egyik legsikeresebb albumává vált. Ostravába pedig már a vadonatúj, Blue Electric Light című lemezével érkezik majd, amely várhatóan 2024 tavaszán jelenik meg.

„Rendkívül boldog vagyok, mert nagyon jól haladunk a programmal! A 2024-es zenei kínálat a műfajok példátlanul széles skáláját képviseli, megkérdőjelezhetetlen tehetségű művészek előadásában. Több idei Grammy- és egyéb díjra jelölt előadó is szerepel a fesztivál programjában, és most itt van a globális rock- és funk-zene legendája, Lenny Kravitz is. Korábban már többször próbáltuk őt meghívni a fesztiválunkra, idén végre sikerült!” – kommentálta a következő sztár bejelentését Zlata Holušová, a fesztivál igazgatója.

A szervezők Lenny Kravitz mellett további új neveket is bejelentettek a jövő évi fesztiválra. A New York-i punk legenda, a Gogol Bordello 18 év után tér vissza Ostravaba, de érkezik majd a brazil Bixiga 70 afrobeat zenekar és a galíciai díva, Mercedes Peón is. Ausztráliából érkezik Genesis Owusu rapper, Lengyelországból a Kwiat Jabłoni duó és a glasgow-i nyers hangú énekes-dalszerző, Murdo Mitchell. 2024-ben fellép még a korábban bejelentett Sam Smith, a rocklegenda Queens of the Stone Age, a brit producer és énekes James Blake, a multiinstrumentalista Dennis Lloyd és a texasi Khruangbin trió.

Ők érkeznek majd a brit zeneszerző és énekes Bat for Lashes, az AI-kísérletező énekesnő Sevdaliza, a német elektronikus legenda Tangerine Dream, a japán buddhista szerzetes Yogetsu Akasak, a holland Son Mieux együttes, a német Klangphonic trió mellé.

Kapcsolódó írásaink