Kultúra

Lezsák Sándor drámáját mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínházában

November 17-én Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegőt című drámáját mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínházában, Merő Béla rendezésében, Bartus Gyula és Tarsoly Krisztina főszereplésével.

Lezsák Sándor drámáját mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínházában
Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, az Országgyűlés alelnöke
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

Seregi Zoltán színházigazgató a sajtónyilvános olvasópróbán elmondta, már 1988-ban szerette volna megrendezni ezt a „különleges darabot”, de Kazimir Károly, a Thália Színház akkori igazgatója nem engedte. „Ez nekem is régi adósságom” – tette hozzá.

Merő Béla rendező szerint a darab a „magyar bezárkózottság sorstragédiája”. Ma is szerte a világban háborús helyzet van, „így borzasztóan aktuális a darab egyik fele” – fogalmazott.

Hozzátette, félelem hatja át a színpadi művet, a mindenféle változásól való félelem, amihez hozzájön az életből való kiábrándultság érzése. „Az ember ebben a darabban nem akar mást, mint az emberek többsége ma: túlélni” - mondta.

Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, az Országgyűlés alelnöke is részt vett a békéscsabai olvasópróbán, ahol elmondta: véletlenül került 19 évesen Lakitelekre, ahol egy tanyasi iskolában, képesítés nélkül tanított. Ott olyan sorsokat ismert meg, hogy ráébredt: az emberek - akiket akkoriban kényszerítettek be a téeszekbe - „gyakorolják a túlélés technikáját”.

A darab két beszűkült tudatú ember drámája. A jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet és az ösztöneinkben megbúvó túlélésvágyat ültette át a műbe – mondta az író.

A főszereplők, a házaspár Öregember és az Öregasszony egy alföldi tanyán élnek, a néző feltételezheti, hogy történet a mű megírása idején, a Kádár-korszak második felében játszódik. Az idős férfi emlékképeinek sorában fel-feltűnnek a második világháború, a Rákosi-korszak és az 1956-os forradalom nyomasztó eseménytöredékei, de nem logikus rendben, hanem egy kaotikus, szürreális forgatagban. Az Öregember a traumák hatására mindent megtesz azért, hogy felkészülten fogadja az általa előre jelzett atomtámadást.

Háza kerekes kútjának oldalfalába bunkert épít, ahol túlélést biztosító, nagyobb mennyiségű élelmiszer- és levegőtartalékot halmoz fel, és ahol – felesége bevonásával – rendszeresen légiriadó-gyakorlatokat tart. Az asszony egyszer egy csőbe gabalyodik, amiről kiderül, hogy egy gázcső, amit férje azért épített ki, hogy ha elbújnak a rejtekhelyükre, akkor a felettük lévő területet fel tudják robbantani.

Merő Béla elmondta, a darabot egy felvonásban játsszák, sok kellékkel: lesz sok polc a bunker falán, egy világtérkép, naptár, periszkóp és sok konzerv. Hozzátette: a ruhák egyszerű paraszti öltözékek lesznek, de motoros bukósisakban fognak ülni a szereplők, „mert az lesz a védőfelszerelés”.

Kapcsolódó írásaink