Kultúra

Csak felnőtteknek ajánlott az új Napóleon film

Fájdalmas pofonok csattantak el a válási jelentben

November 22-én mutatják be Sir Ridley Scott rendezte Napóleon című filmet az Egyesült Államokban és hazánkban is. A több mint kétórás történelmi filmdráma nézettségét jelentősen befolyásolhatja, hogy az erőszakos, véres jelentek, szexuális tartalma és sértő kijelentései miatt az NC–17 (csak felnőtteknek) besorolást kapta, ezért 17 évesek vagy annál fiatalabbak nem nézhetik meg.

Csak felnőtteknek ajánlott az új Napóleon film
A Napóleon című film főszereplője az Oscar-díjas Joaquin Phoenix
Fotó: Collection Christophel via AFP/Scott Free Productions – Apple’s

Az új Napóleon film a francia császár hatalomra jutását mutatja be feleségével és egy igaz szerelmével, Josephine-nel függőséget okozó és gyakran ingatag kapcsolatán keresztül.

Az éveit tekintve aggastyán, de 85 évesen is nagyon aktív Ridley Scott a 2022 februárjában kezdődött forgatásról elmondta: „Az ilyen filmek olyanok, mint a hegymászás. A talajszinten a csúcs nagyon távolinak tűnik. S amikor felérsz a stábbal egy dombra, nevetségesen nagy kihívást jelent a Legóhoz hasonlítható darabokból összerakni a filmet, amelyek sokszor nem illenek össze. Ez folyamatos kihívás nap mint nap, de ezért szeretem.”

Ridley Scott fáradhatatlan, a nyáron rendezte a nagysikerű Gladiátor folytatását
Ridley Scott fáradhatatlan, a nyáron rendezte a nagy sikerű Gladiátor folytatását
Fotó: AFP/Alberto E. Rodriguez

Az Oscar-díjas amerikai Joaquin Phoenix játssza Napóleon Bonaparte szerepét, aki 23 éve már forgatott Ridley Scott-tal, amikor a nagy sikerű Gladiátor című filmben Commodus szerepéért Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

„Nagyon nosztalgikus volt újra együtt dolgoznunk Ridley-vel. Olyan hihetetlen élményben volt részem, amikor vele dolgozhattam a Gladiátor filmben. Olyan fiatal voltam, s az volt az első nagy produkcióm. Nagyon vágytam erre az élményre vagy valami hasonlóra. Ezért nagyon tetszett az ötlet, amikor felkért a Napóleonra, amiben újra együtt dolgozhattunk” – nyilatkozta Phoenix, aki 2020-ban Joker című film főszereplőjeként kapott Oscar-díjat.

Joséphine-t játszó Vanessa Kirby elárulta, hogy egy válásukról szóló jelentben a császár váratlanul megpofozta, de ez előre megbeszélt testi sértés volt: „Mindketten el akartuk kerülni a korabeli drámák megszokott kliséit, ezért megegyeztünk abban, hogy megpofozhatsz, megragadhatsz, rángathatsz, megcsókolhatsz, bármi lehet. Megegyeztünk, hogy meglepjük egymást, és megpróbálunk olyan pillanatokat teremteni, amilyenek még nem voltak.”

Az nem volt meglepetés, hogy Scott legújabb filmjét az erőszakos, véres s szexuális jelentek, durva nyelvezet miatt csak felnőttek nézhetik meg Amerikában, hiszen a 2003-ban lovaggá ütött rendező a 2015-ös Marslakó óta nem készített fiataloknak is ajánlott besorolású filmet.

Az úgynevezett szabadság országában, az Egyesült Államokban nagyon szigorúan védik a fiatalokat a nem nekik való filmektől.

A korhatár-besorolást az amerikai filmakadémia egy szülőkből álló testülete (CARA – Classification and Rating Administration) határozza meg, amely társadalmi konszenzus szerint dönt, vagyis feltételezi az amerikai szülők többségének a véleményét. Döntésük meghozatalakor arra figyelnek, hogy egy adott film mennyi és milyen erős, realisztikus jelenete tartalmaz valamilyen jellegű erőszakot, szexuális töltetet, fegyver- vagy droghasználatot, és hogy milyen a film nyelvezete.

Az amerikai korhatár-besorolási rendszer szerint öt fokozat szerint dönthetnek a szülők, hogy az adott filmet láthatja-e gyermekük. Az első fokozat a G (General audience – All ages admitted): A filmben semmi olyan nincs, ami a szülőben aggodalmat ébreszthetne. Az utolsó pedig, amit az új Napóleon film is kapott, az NC–17 (adults only): 17 éves vagy annál fiatalabb néző nem ülhet be a moziba, ugyanis egyértelműen felnőtt tartalomról van szó.

Hogy jól döntöttek az amerikai szülők a Napóleon besorolásáról, arról a magyar nézők is meggyőződhetnek nemsokára, mert tervek szerint Ridley Scott monumentális filmje november 23-tól a magyar mozikban is látható lesz.

Kapcsolódó írásaink