Kultúra

Áder János: nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért

A FotoKozma nemzetközi kültéri fotófesztivál évente kerül megrendezésre a Vértes környékén, és olyan projekteknek ad helyet, amelyekben a fókusz az ember és a természet kapcsolatán van

Nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért - jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteken Csákváron, a természetképeket bemutató FotoKozma fotófesztivál ünnepélyes megnyitóján.

Áder János: nekünk kell tenni a körülöttünk lévő világ túléléséért
Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, a fesztivál fővédnöke (j), felesége, Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke (j2), Illés Szabolcs polgármester (b2) és Radisics Milán fotógráfus, fesztiváligazgató (b) megtekinti a FotoKozma fotófesztivál nemzetközi kültéri természetfotó-kiállítást Csákváron a megnyitó napján, 2023. augusztus 25-én
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A kiállításon látható képek készítői - a legfiatalabbtól a legtapasztaltabbig, a kezdőtől a díjnyertes művészig - egyaránt rajong bonyolult és gyönyörű világunkért. Ez fejeződik ki, amikor a szépet mutatják: gyönyörködnek és gyönyörködtetnek - mondta a volt államfő.

Az alkotók rajongásukat fejezik ki akkor is, ha kíméletlenül elénk tárják egy folyó haldoklását, vagy a szeméttengert, amelybe lassan belefullasztjuk önmagunkat - tette hozzá.

A képek egyetemes tulajdonsága a közös otthonunk iránti szeretetteljes elköteleződés, legyen az a Sarkkör, a Hortobágy, a Balatonpart vagy Szerbia, Vietnám vagy a Vértes. "Az itt bemutatkozó alkotók arra hívnak: vegyük észre e világ gazdag, de törékeny szépségét! Legyen kapcsolatunk vele, több és közvetlenebb, mint számítógépünk egzotikus háttérképeivel!" - mondta Áder János.

Kapcsolódó írásaink