Kultúra

Hiánypótló magyar történelmi film érkezik augusztus 20-án

Augusztus 20-án, a Duna Televízióban látható először Az Árpádok felemelkedése című történelmi ismeretterjesztő film, amely átfogó képet ad a 9–10. századi magyar történelemről. A készítők olyan, korábban mozgóképen még nem látott nemzeti kincsekkel forgathattak, mint Anonymus Gesta Hungaroruma vagy Kálti Márk Képes krónikája – írta meg a Mandiner.

Hiánypótló magyar történelmi film érkezik augusztus 20-án
Jelenet a filmből
Fotó: MH/YouTube

Mind ez idáig nem készült a 9–10. század történetét átfogóan bemutató ismeretterjesztő film. Ezt a hiányt pótolja Az Árpádok felemelkedése, amely illusztrált jelenetekkel, ismeretterjesztő módon ered Álmos, Árpád és a magyarság nyomába – olvasható a cikkben.

A filmben megelevenednek a régi regéink, megidézik a korabeli forrásokat, ugyanakkor szakemberek közreműködésével mutatják be a magyarok korai történelmét.

Objektum doboz

Takó Sándor ötletgazda, producer azt mondta, büszkék rá, hogy neves szakemberek, hagyományőrzők és szakmai intézmények álltak a kezdeményezésük mögé. „Olyan, korábban filmben még nem látott nemzeti kincsekkel forgathattunk, mint Anonymus Gesta Hungaroruma vagy Kálti Márk Képes krónikája” – tette hozzá.

Az alkotás Sudár Balázs történész szakmai irányításával készült el, és a filmnek olyan kiemelt szakmai partnerei voltak, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, az Anda Lovas Sport Egyesület, a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület, a Károly Róbert Hagyományőrző Egyesület, a Zengő Nyíl Íjászegyesület és az Apátistvánfalva Önkormányzata.

Az Árpádok felemelkedése a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. Gyártója a Csillagos Ötös Film, producere Takó Sándor, forgatókönyvírója-rendezője Bárány Krisztián, szakértője Sudár Balázs, narrátora Csernák János, zeneszerzője Cseh István.

Kapcsolódó írásaink