Kultúra

Petőfi-standup, Cseh Tamás-est és időkapszula-készítés a Magyar Kultúra-sátorban

Petőfi-standup, Cseh Tamás-est és időkapszula-készítés is várja a látogatókat a Magyar Kultúra magazin sátrában a székelyföldi Tusnádfürdőn július 18. és 23. között megvalósuló 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, aTusványoson.

Petőfi-standup, Cseh Tamás-est és időkapszula-készítés a Magyar Kultúra-sátorban
Idén is rengeteg programmal várják a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba érkezőket
Fotó: Facebook/Tusványos

A kulturális magazin programjainak középpontjában a 200 éve született Petőfi Sándor és a szabadság áll. A Magyar Kultúra-sátor látogatói irodalmi-zenés esteken, zenés stand-upokon, könyvbemutatókon, színházi előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek – olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Zsille Gábor költő, műfordító olyan érdekességeket, történeteket oszt meg Petőfi Sándorról, amelyek nem szerepelnek az iskolai tananyagban, a marosvásárhelyi Spectrum Színház pedig Arany János Bolond Istók című művének és Petőfi Sándor verseinek felhasználásával állít színpadra egy drámai költeményt. Rácz Norbert Zsolt unitárius lelkész arról fog beszélni, hogy hogyan lett Erdély történetének egyik kimagasló szellemi vívmánya a vallásszabadság.

Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője fotótörténeti érdekességeket is érint előadásában, megválaszolva például azt a kérdést, hogy ki volt az utolsó 1848-as honvéd. A főszerkesztő másik előadása elsősorban a reformkorról és a kolerajárvány társadalmi hatásairól szól, ehhez kapcsolódva a résztvevők saját időkapszulát készíthetnek, amelyet egy év múlva Tusványoson, a Magyar Kultúra-sátorban találhatnak meg újra.

Könyvbemutatóknak is helyet ad a Magyar Kultúra-sátor: a közönség megismerheti például a Helyőrség.ma szépirodalmi portálhoz kötődő fiatal szerzők műveiből összeállított antológiát, Bánki Éva Petőfi-vírus című ifjúsági regényét, Lőrincz P. Gabriella Könnytelen madonnák című kötetét és a Petri György különbözése című interjúkötetet.

A magyar kultúra egészét érintő kérdések megvitatásához a Kárpát-medence több alkotóját is meghívták, Lovas Ildikó a Vajdaságból, Hodossy Gyula a Felvidékről, Dupka György Kárpátaljáról, Zalán Tibor Magyarországról érkezik, az erdélyi szempontokat pedig Demeter Szilárd, Farkas Wellmann Endre és Sántha Attila képviseli – írják a közleményben.

Mint kiemelik, esténként zenei-irodalmi produkciók lesznek a színpadon. Július 18-án Hrutka Róbert zeneszerző, énekes zenés-irodalmi műsorát, július 19-én Vecsei H. Miklós, Ratkóczi Huba és Szabó Balázs közös Cseh Tamás-estjét hallhatja a közönség. Cseh Tamás – aki maga is fellépett a Tusványoson – idén lenne 80 éves, az est gerincét Bérczes László vele készített beszélgetőkönyve, valamint a zenész-zeneszerző dalai, Bereményi Géza és Csengey Dénes dalszövegei adják.

Július 20-án Skoperda Nóra énekes és Nagy Gergő gitáros irodalmi-zenés előadására, majd a Felül a gálya – zenés stand-up Petőfivel, Maszkurával, Petruskával és Kathy Zsolttal című programra várják a közönséget.

Július 21-én Jantyik Zsolt zenész, szövegíró és énekes Dánielfy Zsolttal, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészével közösen ad elő zenei-irodalmi műsort Petőfiről és koráról, valamint önazonosságunk fontosságáról.

A Magyar Kultúra-sátorban a programok sorát Huzella Péter, a Kaláka együttes tagjának verskoncertje zárja 22-én, szombaton.

Az öt nap alatt több kerekasztal-beszélgetést is tartanak. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége három tematikus találkozót szervez, Hazaszótár címmel pedig Závogyán Magdolna, L. Simon László és Demeter Szilárd olyan kérdésekre is keresi a válaszokat, mint hogy mi marad utánunk, mi látszik ma a jövőből, és milyen dilemmákkal küzdünk – olvasható a közleményben.

Mint írják, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban harminc sátorban ötszáz program várja a látogatókat, a szervezők nyolcvanezer résztvevőre számítanak.

Kapcsolódó írásaink