Kultúra

Egymillió látogatót fogadott nyitása óta a Magyar Zene Háza

Csütörtökön kiállítás nyílik a KFT együttes fotóiból, lemezborítóiból, jelmezeiből

Már több mint egymillióan látogattak Magyar Zene Házába (MZH) – állapította meg Batta András, a 16 hónapja megnyílt intézmény ügyvezető igazgatója a sajtó képviselői előtt június elsején. A nyári–őszi programokat beharangozó rendezvény után megnyílt a június 10-i KFT-koncerthez kapcsolódó zenetörténeti kiállítás, sőt, a jelenlevők az együttes tagjaival is találkozhattak.

Egymillió látogatót fogadott nyitása óta a Magyar Zene Háza
A KFT együttes történetét bemutató kiállítás a Magyar Zene Házában
Fotó: MH/Török Péter

A Magyar Zene Háza védjegyévé vált, hogy sajtótájékoztatóit az intézmény munkatársaiból alakult együttes nyitja meg, amely ezúttal latin karneváli hangulatot hozott a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadára, amellyel mintegy megelőlegezték a július 15-én kezdődő Dél-amerikai Fesztivált, amelyen Magyarországon és és Dél-Amerikából érkező együttesek lépnek majd fel.

Nyitóbeszédében Batta András ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy a Magyar Zene Háza 2022 januárjában nyílt meg, és azóta több mint egymillióan látogattak az intézménybe. Mint mondta, koncertprogramjaik többnyire teltházzal futnak. A zenepedagógiai foglalkozásaikon több mint háromszázötven osztály vett részt. Az intézmény kiállításait negyedmilliónál többen látogatták.

Magyar Zene Háza, sajtótájékoztató - Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója
Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója óriási látogatottságról számolt be
Fotó: MH/Török Péter


Horn Márton igazgató arról beszélt, hogy nyáron több mint ötven, javarészt ingyenes családi programmal és fesztivállal készülnek. Fellép többek közt Laurie Anderson (az ő koncertjére már minden jegy elkelt a Facebook szerint) Lakatos Mónika, Mansur Brown és Alfa Mist. Két külön beszélgetős esten lehet majd találkozni Bródy Jánossal és Szörényi Leventével.

„Ez egy élő kultúra, amely folyton változik”
Lakatos Mónika zenei kíséret nélkül énekel majd tradicionális cigánydalokat
Fotó: MH/Török Péter


Mint az igazgató elmondta: a Magyar Zene Házában 2023 végéig tart nyitva a magyar popkultúra történetét bemutató, nagy sikerű időszaki kiállítás, a helyére pedig a tervek szerint Londonból hoznak egy rocktörténeti utazótárlatot.
Nyáron szabadtéri koncertekkel, filmvetítésekkel, feltörekvő zenészek koncertjeivel és családi programokkal várják a közönséget. A Sziget Fesztivállal együttműködésben a Magyar Zene Házában is fellép például a német Lakvar, a kubai Jorge Luis Pacheco, a malawi Madalitso Band és a réunioni–francia Ti'kaniki együttes is.

Június első hétvégéjén a berlini elektronikus zenei élet sztárjait látja vendégül a Magyar Zene Háza, július 15–16-án a Távoli Kultúrák Fesztiválja keretében dél-amerikai együttesek lépnek fel, június 16–18. között a Város a Házban sorozatban Székesfehérvár zenei életét mutatják be.

Az őszi idény kiemelkedő programja lesz a Grand Mexican Warlock lemezbemutatója és Kollár-Klemencz László, Bérczesi Róbert, valamint a Vad Fruttik fellépései, a Hip-Hop 50! című koncerten pedig a Slow Village, Lil Frakk, Saiid és Co Lee tiszteleg a műfaj ötvenéves jubileuma előtt.

Magyar Zene Háza, sajtótájékoztató - Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója
Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója beszámolt a nyár és az ősz fontos programjairól
Fotó: MH/Török Péter


Ősszel fellép az angolai Bonga és a jemeni zsidók zenéjét bemutató Voices of Yemen. A Magyar Zene Háza vendége lesz a gitáros Mansur Brown és a zongorista Alfa Mist. Bereményi Géza és Másik János közös esten emlékezik meg Cseh Tamásról.
Salamon Soma népzenei programszerkesztő elmondása szerint ősbemutatót is tartogat a Misék az Andokból-est, elhangzik majd a híres Andok mise és a Creol mise. Lakatos Mónika zenei kíséret nélkül ad szólókoncertet tradicionális cigánydalokból. Rendek között, vonók mögött címmel pedig egy fiatal erdélyi népzenészekből áll össze egy gálakoncertre egy különleges zenekar.

Szálka Zsuzsanna igazgatóhelyettes a klasszikus zenei programok közül többek között Gwendolyn Masin holland–ír hegedűművész kelet-európai zenei utazásra invitáló koncertjére hívta fel a figyelmet.

A Forte Társulat a Petőfi200-emlékévhez kapcsolódik. Előadják A helység kalapácsa című eposzparódiát, amely számos zenei és színházi műfajt ötvöz. Balogh Máté Fehér Renátó és a Pax et Bonum Kamarakórus közreműködésével ad szerzői estet. Boldoczki Gábor, Fenyő László és Dinyés Soma barokk zenei műsorral lép a Magyar Zene Háza színpadára.

Szálka Zsuzsanna igazgatóhelyettes az egyetemekkel megvalósuló együttműködések kapcsán arról beszélt, hogy szeptemberben a MOME-val közösen rendezik meg a 2. Intermezzo Fesztivált, amelynek programjait az MZH támogatásával az egyetem hallgatói szervezik. A Hangdóm izgalmas kísérleti pontja lesz a Zeneakadémia elektronikus zenei és médiaművészek szakirány hallgatóinak.

A berlini művészeti egyetem, az UDK hangművészeti tanszéke is tervez ide gyakorlati képzést. A Ligeti 100 programsorozat részeként a bécsi Universität für Musikkal és a római képzőművészeti egyetemmel is folynak együttműködések, míg a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei és Média Tanszék hallgatói kültéri installációt készítenek a Városligetbe.

Severinhaus Artemisz zenepedagógiai csoportvezető arról számolt be, hogy a Zene Háza ősszel rendezi meg első showcase fesztiválját. A cél, hogy a zeneipar képviselői és a zeneszeretők megismerhessék a zeneközvetítés legfrissebb és legérdekesebb hazai és nemzetközi trendjeit. A tehetségkutató célja az is, hogy új ismeretterjesztő és élménypedagógiai produkciók jöjjenek létre – fogalmazott Severinhaus Artemisz.

Bornai Tibor, Jávorszky Béla, Márton András, Lengyelfi Miklós
Bornai Tibor, Jávorszky Béla, Márton András, Lengyelfi Miklós
Fotó: MH/Török Péter

A Magyar Zene Háza a június 10-i KFT együttes Üzenet a liftből című koncertjére készülődik, amelyen az 1983-as, A fodrász című lemezük anyagát adják elő. A koncerthez kiállítás kapcsolódik, amelyen régi koncertfotók, lemezek, plakátok, színpadi jelmezek, a Mackómúzeumból kölcsönkért, az együttes tagjait ábrázoló bábuk láthatók.

Márton András, Bornai Tibor és Lengyelfi Miklós elmondták, hogy Laár András betegsége miatt nem tud jelen lenni. Felidézték pályájuk kezdeteit, amikor a művelődési háza vezetői előtt a tévészereplés tudta igazolni, hogy az együttes legálisan működik, ezért igyekeztek, hogy mindenképp szerepelhessenek a Táncdalfesztiválon. Két dallal neveztek, az egyiket ők énekelték, a másikat Ács Enikő.

A saját dalukat túlzottan bevállalósnak ítélte a zsűri, de másik dal továbbjutott. Bábu vagy című számuk a vidéki nagymamák körében is kedvenc lett, és gyermekeket is gyakran vittek a falusi-kisvárosi koncertekre – idézték fel az együttes tagjai. Ezért úgy döntöttek, hogy a slágert elsőként játsszák, hogy utána, ha a többi dal mégsem tetszik, menekülhessen, aki akar. Később a lemezgyár nyomására kevésbé kritikus dalokat írtak.

A Mackómúzeumból kölcsönkért figurák, amelyek rongyfiguraként ábrázolják az együttes tagjait
A Mackómúzeumból kölcsönkért figurák, amelyek rongybábuként ábrázolják az együttes tagjait
Fotó: MH

Ezek közül is kimagaslik az Afrika című dal sikere, amelynek a dallamára iskola- és osztályhimnuszok, indulók születtek, valamint rengeteg gyermek megtanulta, milyen állat a makákó. Sajnos – mesélte Bornai Tibor – a makákó Ázsiában honos állat, de hosszas keresés után az együttes tagjai kiderítették, hogy mégiscsak él Afrikában, méghozzá Madagaszkáron egy makákófaj, így sikerült megmenteni az KFT együttes becsületét.

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes mostanság újra koncertet adniuk, Márton András azt felelte, hogy éppen az előbb kérdezte meg tőle valaki, hogy az intézmény munkatársainak előadásában a sajtótájékoztató végén elhangzott Indul a hinta című daluk ugye új? – Annyira új, hogy negyvenéves – felelte a KFT együttes zenész. – Hát, ezért érdemes újra élőben eljátszani a dalokat.

A Magyar Zene Házában június 2-tól két héten át látogatható a KFT együttes történetét bemutató kiállítás.

Kapcsolódó írásaink