Kultúra

Magyar kézművesek remekművei New York galérianegyedében

A Darida Réka Foundation a legnehezebb időkben kezdte meg a magyar népművészek és iparművészek támogatását

A New York-i Madison Avenue Gallery Walk mintegy 50 kiállítóterének legkülönlegesebb tavaszi tárlata a magyar kézművesek és iparművészek alkotásait bemutató Sensibility of Hand – Art of Creative Craftship volt, amelynek záróeseményét május 20-án tartották.

Magyar kézművesek remekművei New York galérianegyedében
Papp Bernadett matyó hímzését is láthatta a New York-i közönség
Fotó: MH

A New York-i Tulipán Galériában május 20-ig volt látható, és sikerrel zárult a kiállítás amely a Réka Darida Foundation Kortárs Kézműves Ösztöndíjprogram magyarországi nyerteseinek alkotásait mutatta be a szervezet székhelyén. Az egyéves ösztöndíjprogram olyan kiemelkedő magyar kézműves mestereket, iparművészeket és diákokat támogatott, akiknek hivatása, hogy a hagyományos kézművesség értékeit egyszerre megőrizzék és összekapcsolják a kortárs designnal.

A kiállítás kurátora, Fülemile Ágnes, a BTK Néprajztudományi Intézet kutatója tartott előadásokat a magyar népi kézműves mozgalomról és iparművészetről, valamint az alkotókat és munkájukat mutatta be a május 20-i finisszázson. A művészek interaktív workshopokat rendeztek gyerekeknek és felnőtteknek.

A kiállítás plakátja
A kiállítás plakátja
Fotó: MH

A New York-i Tulipán Galériában a következő, 2021-ben ösztöndíjat nyert művészek állítottak ki: Pap Bernadett, Népművészet Mestere díjas népművész, a matyó hímzés legnagyobb ma élő hagyományőrző mestere, aki szenvedélyes kutatója, művelője és őre szülőföldje kézműves hagyományának; Fekete Ildikó Junior Prima Díjas hímestojásfestő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, aki a magyar néphagyományban széles körben elterjedt viaszos batiktechnikával készít hímestojásokat, valamint átfogó összehasonlító kutatásokat végez a közép-európai tojásdíszítő hagyomány területén; Pattantyús Gergely Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező és üvegfújó iparművész, aki egyaránt készít hagyományos, manufakturális úton fújt üvegtárgyakat és ólmozott színes üveg épületdíszeket, és a magyar történeti és paraszti üvegművesség az ihletője számos alkotásának; Gyenes Tamás Gránátalma-díjas fafaragó, a Kárpát-medence legrégebbi tárolóbútorának, a véséssel díszített ácsolt ládáknak a kutatója, restaurátora és készítője, jelenleg az egyetlen magyar mester, aki eredeti technikával, fejszével hasított nyers bükkfa törzsből kéziszerszámokkal készít új ládákat, valamint Molnár-Madarász Melinda, divattervező iparművész, a modern ruhatervezés és a magyar népviselet és díszítőművészet ötvözésének egyik legeredetibb alkotója, a Magyar Formatervezési Díj különdíjasa, aki a népviseletek táji stílusait töretlen következetességgel és nagy hozzáértéssel dolgozza fel, matyó, kalotaszegi, torockói, barkó és legújabban gömöri kollekciót alkotott.

A mesterek mellett külön részlegben szerepelnek a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium hat diákösztöndíjasának és az iskola tanműhelyeinek alkotásai.

Pattantyús Gergely üvegmunkái is sikert arattak
Pattantyús Gergely üvegmunkái is sikert arattak
Fotó: MH

A Réka Darida Foundation egy New York-i székhelyű amerikai–magyar alapítvány, amely 2020-ban jött létre. Küldetése, hogy oktatási, művészeti, tudományos és közösségi pályázatokkal és eseményekkel támogassa a magyar művészeti, különösen a népművészeti és az abban gyökerező kortárs művészeti kezdeményezéseket.

Célja, hogy a magyar művészet értékeit bemutassa a szélesebb amerikai közönség számára, és szolgálja az amerikai magyar diaszpóra közösségeit. Az alapítvány 2021-ben hirdette meg első pályázatait azzal a tudatos szándékkal, hogy támogatást nyújtson magyar művészek és oktatási intézmények számára a Covid–19 járvány kihívásokkal teli évében. A támogatott művészek alkotásait mutatta be az alapítvány székhelyén lévő Tulipán Galéria első kiállítása, a Sensibility of Hand – Art of Creative Craftship.

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100075563937097

Kapcsolódó írásaink

Megtanulhatunk körmönfonni

ĀMárcius 27. és április 2. között rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetét