Kultúra

Először jelent meg nyilvánosan Salman Rushdie az ellene elkövetett támadás óta

Salman Rushdie indiai születésű brit író is részt vett az amerikai PEN Club – helyi idő szerint – csütörtök este New Yorkban rendezett gálavacsoráján; az ellene kilenc hónappal ezelőtt elkövetett támadás óta a mostani volt az első alkalom, hogy Rushdie nyilvános eseményen vett részt.

Először jelent meg nyilvánosan Salman Rushdie az ellene elkövetett támadás óta
Salman Rushdie a 2023-as PEN America irodalmi gálán az Amerikai Természettudományi Múzeumban 2023. május 18-án New Yorkban
Fotó: Getty Images via AFP/Bryan Bedder

„Remekül érzem magam (...) Egyszerűen csak örülök, hogy írók és könyvbarátok társaságában lehetek” – mondta az író, aki 2004-től 2006-ig a szervezet elnöki tisztét is betöltötte.

Rushdie-t 2022 augusztusában egy nyilvános eseményen tartott pódiumbeszélgetésen érte a támadás a New York-i Chautauqua Intézetben, az eseményen az üldöztetésnek kitett írók helyzetéről volt szó.
A támadás következtében a jobb szemére megvakult, egyik keze pedig lebénult.

Támadóját, a libanoni származású Hadi Matart közvetlenül az incidens után őrizetbe vették.

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Egy iráni alapítvány idén februárban megdicsérte Matart, és ezer négyzetméternyi mezőgazdasági területet ígért neki.

Kapcsolódó írásaink