Kultúra

Hat bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Az intézmény nehéz anyagi helyzetben van, ezért kellett a bemutatók számát csökkenteni, kevesebb bemutatóhoz pedig kevesebb színész kell – indokolta az igazgató a kényszerűségből született döntést

Sajtótájékoztatón közölte Szabó Tibor, a teátrum igazgatója, hogy hat bemutatót tervez a 2023–2024-es évadban a Weöres Sándor Színház, kettővel kevesebbet, mint a megelőző évben, és a társulat létszámát is kettővel csökkentik.

Hat bemutatót tervez a következő évadban a szombathelyi Weöres Sándor Színház
Weöres Sándor Színház
Fotó: Wikipedia

Három évvel ezelőtt világjárvány forgatta fel a világot, majd jött a háború, az energiaválság, egy olyan időszak, amelyben egy ország közössége számára a gazdasági stabilitás fontosabb, mint a szellemi érték, és ez a színházi alkotók munkáját is megnehezíti – jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a következő évadban a hagyományokat folytatva, de a megújulás jegyében három zenés darab és három prózai mű színpadra állítását tervezik.

Szeptember 29-én mutatják be az Óz, a csodák csodája című musicalt Halasi Dániel rendezésében. Október 13-án Légrádi Gergely Én is, te is című színművét állítják színpadra, december 8-án pedig a Hegedűs a háztetőn című musicalt láthatja a közönség Horváth Csaba rendezésében.

Jövő év február 23-án Pintér Béla Gyévuska című zenés drámáját mutatják be Nagy Péter István rendezésében, április 19-én Hadar Galron Mikve című színművét adják elő Widder Kristóf rendezésében, május 24-én pedig Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című vígjátéka zárja a bérletes bemutatók sorát, Szikszai Rémusz rendezésében.

Idén sem marad el Szombathelyen a Karneválszínház, augusztus 17-én Fábián Péter Asszonyok parlamentje című helytörténeti krimijét láthatja a karneváli közönség, a szerző rendezésében.

Szabó Tibor a sajtótájékoztatón kiemelte: a következő évad valamennyi bemutatandó darabját a társulat színészei játsszák, vendégművészeket ebben az évadban nem kérnek fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a jegyárakat és bérletárakat nem emelik, és továbbra kedvezményesen kínálják a diákbérleteket.
Horváth Soma (Éljen Szombathely!) a vasi vármegyeszékhely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a város büszke Weöres Sándor Színházra, amelynek társulata magas színvonalú, értékes művészi munkát végez.

A sajtótájékoztatót követően a színház aulájában Weöres 110 címmel kiállítás nyílt a június 22–24-én zajló Határvonalak Színházi Fesztivál előrendezvényeként, a tárlattal a névadó születése előtt tisztelegnek.

Kapcsolódó írásaink