Kultúra

Emléktáblát avattak Konrád György tiszteletére Pasaréten

Emléktáblát avatott Konrád György (1933–2019) Kossuth-díjas író, esszéíró, szociológus, Budapest díszpolgára tiszteletére a fővárosi önkormányzat vasárnap Budapest II. kerületében.

Emléktáblát avattak Konrád György tiszteletére Pasaréten
A fővárosi önkormányzat emléktáblája, amelyet Konrád György (1933-2019) Kossuth-díjas író, esszéíró, szociológus, Budapest díszpolgára tiszteletére avattak fel a II. kerületi Torockó utcában
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az emléktáblát – Konrád György születésének 90. évfordulóján – a Torockó utca 2. szám alatt található háznál helyezték el, ahol az író élt.

Karácsony Gergely főpolgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a nagy magyar író, Konrád György igazságát a múló idő szélvihara is alig rezzenti: „Még mindig igaza van, sőt, talán egyre inkább igaza lesz.”

Úgy fogalmazott: „abban biztosan igaza van még mindig, hogy bátornak lenni a legjobban passzol az emberhez”, hozzátéve, félni időpocsékolás, a szabadságot félteni viszont a bátorság maga.

Konrád Györgynek még mindig igaza van abban, hogy a civilizált embernek ugyanúgy szüksége van a saját világnézetére, ahogy a saját nevére, fogkeféjére. Akinek nincs, az szegény, akibe pedig „belediktálják, belemanipulálják ezt a világnézetet, (...) az a legszegényebb” – mondta.

Karácsony Gergely kijelentette: Konrád Györgynek abban van leginkább igaza még mindig, hogy nekünk, kelet-közép-európaiaknak hosszútávfutóknak kell lennünk. Be kell vallanunk, hogy az ideáihoz és eszméihez, ami a túlélt történelem tapasztalatából levont „emberségakaraton” és szabadságvágyon nyugszik, sokkal közelebb nem jutottunk azóta sem, hogy ő elment – mondta a főpolgármester.

Az író gondolatait idézve Karácsony Gergely azzal zárta a beszédét, hogy Konrád György „megmintázta a város szellemét, és egyike volt azoknak, akik bevitték ezt a várost a halhatatlanságba”.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, Konrád Györgyöt „csak a legfontosabbak foglalkoztatták: Budapest, az egyén és autonómiája, Közép-Európa, a holokauszt utáni zsidóság sorsa, Magyarország elképzelhető és megteremthető nyugalma”.

Ezek a témák egymáshoz képest elsőre távolinak tűnhetnek, pedig szorosan összetartoznak: összeköti őket az egy és örök állandó, mégpedig az otthonkeresés vágya – mondta.

Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) II. kerületi polgármester emlékeztetett: az elmúlt században voltak olyan évtizedek, amikor megpróbálták Konrád György gondolatait „ketrecbe zárni, betiltani”. Ma Buda olyan hely, ahol befogadó, egymásra odafigyelő közösség él, ahol függetlenül attól, ki mit gondol politikáról, vallásról vagy éppen világnézetről, tiszteljük egymást, és a hétköznapi örömökre koncentrálunk – jelentette ki.

Az ünnepség végén az emléktáblánál koszorúkat és virágokat helyeztek el.

Kapcsolódó írásaink