Kultúra

„Nem kell a fővárosba születni ahhoz, hogy nagy tetteket hajtsunk végre"

Trill Zsolt: Egy perc hezitálás nélkül le kellene ülni tárgyalni, máskülönben sok százezer ember fog meghalni

Soha nem fog rendeződni a konfliktus: az idő olykor megoldja a nemzetek közti végletes feszültséget, de itt testvér öl testvért – hangoztatta az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban az Origónak Trill Zsolt. A Nemzeti Színház vezető színészét néhány hónap alatt kétszer is főszerepben láthattunk a mozivásznon, ősszel Erőss Zsoltot alakította a Magasságok és mélységekben, a hetekben pedig Hadik András alakját öltötte magára.

„Nem kell a fővárosba születni ahhoz, hogy nagy tetteket hajtsunk végre"
Trill Zsolt: Van-e egyetlen ember Ukrajnában, akinek akár a fejében, akár a szívében megfogalmazódott a kérdés, nem hibásak-e esetleg ők is?
Fotó: MH-archív/Katona László

Nagyinterjút adott az Origónak Trill Zsolt. A Nemzeti Színház vezető színésze egyebek mellett arról beszélt, a háború kitörésének a másnapján eszébe jutott, hogy vajon van-e egyetlen ember Ukrajnában, akinek akár a fejében, akár a szívében megfogalmazódott a kérdés, nem hibásak-e esetleg ők is. Mint kifejtette, tudja, hogy ez sokak számára nem népszerű álláspont, de általában azok mondanak határozott véleményt a kérdésben, akiknek semmiféle személyes tapasztalatuk nincs, soha egyetlen napot nem töltöttek Ukrajnában, nem ismerik az ottani néplelket és mentalitást – mondta el a beregszászi születésű színész.

Egyebek mellett aláhúzta, az első pillanattól kezdve azt gondolja, hogy egy perc hezitálás nélkül le kellene ülni tárgyalni, máskülönben sok százezer ember fog meghalni. Hozzátette, a mai napig minden reggel reménykedve nyitja meg a hírportálokat, hátha végre hajlanak a felek a megegyezés felé, aztán esténként mindig csalódva fekszik le, (...) hogy soha nem fog rendeződni a konfliktus: az idő olykor megoldja a nemzetek közti végletes feszültséget, de itt testvér öl testvért.

Kapcsolódó írásaink