Kultúra

Rengeteg női népzenész gyűlik pénteken a Fonóba

Dudaszóval kezdődik, közös zenéléssel és táncházzal zárul a program

Női vonások címmel a Fonó Budai Zeneházban március 10-én, pénteken este héttől különleges estet tartanak, amely a nőnaphoz kapcsolódik. Fellép a Fehérnépek Társulat, amelynek a tagjai táncegyüttesek szólistái, és mind édesanyák, valamint a Triolina együttes, amelyben három női prímás zenél, és nekik is vannak már gyermekeik.

Rengeteg női népzenész gyűlik pénteken a Fonóba
A Triolina zenekarban három női prímás zenél: Páll Évi, Kuczera Barbara és Salamon Beáta
Fotó: Fonó Budai Zeneház

Kuczera Barbara, a Triolina együttes tagja és a Női vonások- estek ötletgazdája elmondta, a régiségben, a falusi világban a nők nemigen zenélhettek. Hivatásszerűen férfiak zenélték végig a bálokat, ők tudtak hajnalig ott maradni a táncházi mulatságban. Gyimesben ugyan találtak példát arra, hogy a férj hegedült, az asszony kísérte ütőgardonon, és így a családban maradt a zenélésért járó pénz. Cinka Panna személyében egy női cigányprímást is ismerünk, de nem ez volt a jellemző. Az ilyen böjti időszakokban, mint a mostani is, az elcsendesedések idején pedig a férfiak sem zenéltek. Csak éneklés volt.

Kuczera Barbara, aki a Női vonások-est szervezője, arról is beszélt, hogy ma már sokkal több a női népzenész, mint régen. Sokan közülük Zeneakadémiát végeznek, de idővel férjhez mennek, gyereket szülnek, és ilyenkor kiesnek a szakmából, illetve a zenészek, táncosok alkotta közösségből is. Mint mondta, a női népzenészek közül sokan később hátrébb lépnek, és már nem a színpadon folytatják a zenélést, hanem óvodában, iskolában, egyetemen zenét tanítanak, vagy zenék lejegyzésével foglalkoznak. Láthatatlanokká válnak a közönség számára, de nélkülük a magyar népzene, a táncházi mozgalom nem virágozhatna.

A Fehérnépek Társulat tagjai népiegyüttesek egykori szólistái
A Fehérnépek Társulat tagjai népi együttesek egykori szólistái
Fotó: Facebook/Fehérnépek Társulat

A Női vonások-est alkalmas arra, hogy a kisgyermeket nevelő női népzenészeket megmozgassa, arra késztesse, hogy újra színpadra álljanak, és lehetőséget ad a találkozásra a többi zenésszel, az est második felében pedig a szabad együtt zenélésre.

A Triolina együttes három női prímása (Kuczera Barbara, Páll Évi és Salamon Beáta) azokkal a kiváló népzenészekkel, Balogh Kálmánnal, Bobár Zoltánnal és Havasréti Pállal lép majd színpadra, akikkel zenekaraikban együtt zenélnek.

A két felsorolt formáció mellett fellép a B2 nevű zenekar, amely a Magyar Nemzeti Táncszínház férfitáncosaiból alakult. Kuczera Barbara szerint ahol annyi női népzenész összegyűlik, ahányat meghívtak, ott a férfiak is meg lesznek táncoltatva.

Pék Dudás Zsuzsi dudaszóval nyitja meg a pénteki koncerteket és  táncházat
Pék Dudás Zsuzsi Kincses nevű dudájával nyitja meg a pénteki koncertet és táncházat
Fotó: Facebook/Pék Dudás Zsuzsi

Az esten olyan ismert és jelentős életművel rendelkező népzenészek lépnek fel, mint Ocskay Rita vagy Virágvölgyi Márta, valamint olyan ifjú tehetségeket is meghívtak, akik még most végzik a Zeneakadémiát, vagy friss diplomások.

A Női vonások idei programját Pék Dudás Zsuzsi nyitja dudaszóval. Mint Kuczera Barbara megállapította, a női dudás hangjával, egyéniségével, karizmatikus kisugárzásával és humorával kiválóan össze tudja fogni az estre összegyűlő rengeteg népzenészt.

Kapcsolódó írásaink

V4 klub a Fonóban

ĀA magyar, lengyel és szlovák zenekarokon túl zenés és táncos workshopok is várják az érdeklődőket