Kultúra

Drága hobbi, de van, akinek megéri

A világ 10 legdrágábban eladott festménye

Képzőművészeti alkotásokat gyűjteni drága hobbi. Ezeken belül a festmények árai különösen kiemelkedők: a világ legértékesebb festményei köröket vernek a luxusautók és –ingatlanok áraira. Mutatjuk a világ legdrágábban elkelt festményeit, amelyekért felfoghatatlan összegeket fizettek. el – írja a hamuésgyemánt.hu.

Drága hobbi, de van, akinek megéri
Leonardo da Vinci: Salvator Mundi
Fotó: AFP Photo/Kirsty Wigglesworth

A valaha eladott legdrágább festmény Leonardo da Vinci nevéhez fűződik: a Salvator Mundi című alkotást Mohammed bin Szalmán volt szaúdi koronaherceg vásárolta meg a Christie's 2017-es New York-i árverésén. A sejk 450,5 millió dollárt ajánlott a 16. századi remekműért; a vásárlást különlegesebbé teszi, hogy a festmény eredetét sokáig vitatták: egyes szakértők szerint a képet Leonardo tanítványa, Bernardino Luini festette. Ha ez igaz, akkor a festmény jóval kevesebbet érne, mint a majd félmilliárd dollárnyi, mai árfolyamon 160 milliárd forintnyi ára.

A lista második legdrágább festménye Willem de Kooning holland-amerikai festő Interchange című alkotása. Az 1955-ben készült kép az absztrakt expresszionista mozgalom egyik fontos korai műve. Kenneth C. Griffin, a Citadel fedezeti alap vezérigazgatója vette meg a képet 2015 szeptemberében 300 millió dollárért a David Geffen Alapítványtól. Jelenleg a Art Institute of Chicago múzeumában van kölcsönben.

A dobogó harmadik fokára Paul Cezanne 1890-es években festett A Kártyajátékosok című festménye került. A képet 2011-ben vásárolta meg a katari királyi család. Létezik még 4 másik, ugyanilyen című mű, amik a Metropolitan Museum of Artban, a Musée d'Orsay-ban, a Courtauldban és a Barnes Foundationben vannak elhelyezve – katari család által vásárolt kép a sorozat ötödik darabja.

A festményeken kívül más képzőművészeti alkotásokért is jókora pénzt adnak az árveréseken. 2015-ben Steve Cohen befektetési tanácsadó 140 millió dollárt költött Alberto Giacometti svájci művész L'homme au doigt, azaz A mutató ember című szobrának megvásárlására.

A tranzakció megdöntötte a valaha eladott legdrágább szobor rekordját, de még mindig nem közelíti meg a 10 legjövedelmezőbb festményeladást.

A világ legdrágábban elkelt tíz festménye:

Leonardo Da Vinci: Salvador Mundi, 450,5 millió dollár;

Willem de Kooning: Interchange, 300 millió dollár;

Paul Cezanne: A kártyajátékosok, 250 millió dollár;

Paul Gauguin: Nafea Faa Ipoipo, 210 millió dollár;

Jackson Pollock: Number 17A, 200 millió dollár;

Mark Rothko: No. 6 (Violet, Green, and Red), 186 millió dollár;

Gustav Klimt: Water Serpents II, 183,3 millió dollár;

Rembrandt van Rijn: Portraits of Maerten Soolmans and Oopjen Coppit, 180 millió dollár;

Pablo Picasso, Les Femmes d’Alger (“Version O”), 179,3 millió dollár;

Rembrandt: The Standard Bearer, 198 millió dollár – 2021-ben vásárolt festmény.

Kapcsolódó írásaink