Kultúra

Régen is dúlt a lamúr Sopronban

„Szerelmes Bezerédjek, Erdődyek, Esterházyak és Széchényiek” mottóval idén első alkalommal hív Valentin-napi sétára február 11-én a soproni Tourinform Iroda. A résztvevők a szebbnél szebb belvárosi palotákat érintve az itt élt nemesi családok intimebb kapcsolataiba is bepillantást nyerhetnek.

Régen is dúlt a lamúr Sopronban
Egykor szerelmes főrangok rótták ezeket az utcákat
Fotó: MH-archív/Bodnár Patrícia

Sopronban egymás mellett sorakoznak az egykori főúri paloták, amelyek egytől egyig érdekes történeteket rejtenek – hangzott el ma az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) adásában. Az épületek kapcsán Bene Csaba idegenvezető több tematikus sétára is felkészült már, és egy anyaggyűjtés során jött az ötlet, hogy az egykor itt élt családok szerelmi kapcsolatai is megérdemelnének egy külön programot.

A turisztikai szakember beleolvasott többek között Esterházy Pál és Orsolya levelezésébe, de a Széchényi család férfi tagjainak különleges, érzelemdús kapcsolatai is felkeltették érdeklődését.

A február 11-re szervezett Bálint-napi séta érinti az Erdődy-, a Bezerédj- és a Széchenyi-palotát, valamint a Cézár-házat, miközben a résztvevők romantikus anekdotákat hallhatnak a főurakról. Sőt, a főtéri Szentháromság-szobor is rejt egy olyan nőalakot, akit érdemes megemlíteni a belvárosi túra során. A Bálint-napi menet délután kettőkor indul a Szent György utca 2. elől, és időtartama legfeljebb két óra lesz.

Kapcsolódó írásaink