Kultúra

Kipukkadt a papírmasé patkány, kitört a velencei karnevál - GALÉRIA

Három éve 200 millió euró bevételt hozott a városnak a félbeszakított álarcos felvonulás

Vasárnap a hagyományos hatalmas papírmasé patkánnyal az élen megkezdődött az a hajófelvonulás Velencében, amely egyik nyitó fénypontja a velencei karneválnak. Az utcai programok a farsang végéig, február 21-ig várják a látogatókat a Canale Grande környékére. 

Kipukkadt a papírmasé patkány, kitört a velencei karnevál - GALÉRIA
Hagyományos karneválnyitó Velencében a papírmasé patkánnyal az élen
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Az idén is több mint száz gondola és ladik vonult végig a Canal Grandén: az élen a vízre épített város jelképének számító patkánnyal.

A patkányfigura a Rialto-hídjánál kipukkadt, testéből színes léggömbök, szalagok, petárdák szálltak a magasba. A többi hajó a város többi állatát jelképezte a halaktól a sirályokig.  

A farsang hivatalos megnyitását szombat este egy másik vízi parádé előzte meg, amely a Santa Lucia vasútállomástól indult. A megvilágított hajók felett ötven artista mutatta be a velencei farsangi műhelyek legszebb jelmezeit. A felvonulást egy unikornisfej vezette a halhatatlanság jelképeként.

Felvonulás a Canale Grandén a velencei karnevál kezdetén
Felvonulás a Canale Grandén a velencei karnevál kezdetén
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Velencében a mindenki előtt nyitottak a farsangi programok. Fizetni csak a palotákban vagy más helyszíneken megrendezett, zártkörű bálokon való részvételért kell. A korábbi bejelentésekkel szemben egyelőre a városba való belépésért sem kell fizetni.

Az olaszokat és a külföldieket jelmezben vagy maszk nélkül is várják a carnevale.venezia.it oldalon közzétett eseményekre. Az idén egyedül az úgynevezett angyal repülése marad el a Szent Márk téren, de ezt már 2020 óta nem tartják meg a rendkívüli tömeg elkerülése érdekében.

A koronavírus-világjárvány kitörése miatt 2020 februárjában megszakították a velencei karnevált, 2021-ben online rendezték meg, és tavaly újra élőben. A város reményei szerint az idén a pandémia előtti látogatószámot sikerül ismét elérni: 2020-ban százezer látogató érkezett az ünnep megszakításáig, ami több mint 200 millió euró bevételt jelentett a városnak.

Kapcsolódó írásaink