Kultúra

Egyelőre a magyar származású karmester, Georg Solti vezeti a Grammy örökranglistát

Kilencvenegy kategóriában hirdetnek nyertest az Angyalok városában

Beyoncé vezeti a jelöléseket, összesen kilenccel, Kendrick Lamar nyolccal, Adele és Brandi Carlile pedig hét-héttel várja a Los Angelesi idő szerint este nyolc órakor kezdődő 65. Grammy-díjátadó gálát.

Egyelőre a magyar származású karmester, Georg Solti vezeti a Grammy örökranglistát
Beyoncé (b) és Megan Thee Stallion a 2021-es Grammy-díjátadón a legjobb rapénekes kategória győzteseiként
Fotó: AFP/Kevin Winter

Idén megdöbbentő számú,  91 kategória van. Olyanok, mint a legjobb new age, az ambient vagy a chant-albumtól – az éjszaka legnagyobb díjáig, az év albumáig.

A zene legnagyobb nevei is fellépnek majd a nyolcórás (!) gálán, amelyet harmadszor vezet Trevor Noah, a komikus. És egyértelműen nagy súlyt fektetnek az idén elhunyt sztárok előtti tisztelgésre is.

A főműsort Amerikában élőben közvetíti a CBS, a streameket a Paramount Plus és a live.grammy.com weboldal.

Beyoncé már most is a legtöbbet díjazott nő a Grammy-díjak történetében, 28 győzelemmel. Idén további kilenc jelölést kapott. Ha ezen az éjszakán ebből négyben nyerne is, megdöntené a legtöbb győzelmet hozó rekordot, amelyet jelenleg az 1997-ben Antibesben elhunyt magyar származású Georg Solti karmester ért el.

Lenyűgöző trófeahalmaza ellenére Beyoncé egy kivételével az összes korábbi díját olyan műfaji kategóriákban érdemelte ki, mint az R&B és a soul – ami azt a felfogást táplálja (legalábbis a BBC cikke szerint), hogy a Grammy nem ismeri el a fekete művészeket a legjobb díjaival.

Ez idén egyébként ez megváltozhat, miután csaknem 2000 új tag kapott lehetőséget a szavazásra, s ezek majdnem fele hagyományosan alulreprezentált közösségekből származik a Recording Academy szerint.

Kapcsolódó írásaink