Kultúra

Változatos megközelítésekben a szakrális művészetről

Az előadásokon éppúgy szó lesz a Giottónak tulajdonított Női fejről, az Assisiből származó falképtöredékről, Verrocchio Fájdalmas Krisztusáról, Donatello és Jacopo Sansovino szobrairól, mint Cezanne, Van Gogh, George Rouault vagy Lovas Ilona festményeiről

Szakrális és kortárs tematikákkal indulnak újra a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) művészeti előadás-sorozatai február 15-től.

Változatos megközelítésekben a szakrális művészetről
Szakrális és kortárs tematikákkal indulnak újra az MKE művészeti előadás-sorozatai
Fotó: MH/Purger Tamás

Az MKE a pandémia miatt megszakadt művészeti előadás-sorozatát folytatja. A februárban induló Liturgia – Művészettörténet – Műtárgy... Ami az egyháztörténetből kimaradt című kurzus az európai szakrális művészet kiemelt témaköreit mutatja be, míg a márciusban kezdődő ArtMa a kortárs művészet aktuális tendenciáira koncentrál – közölte az egyetem kedden az MTI-vel.

A Liturgia-sorozat előadásain az MKE oktatói a szakralitást fókuszba állítva, a vallás és a művészet évezredes anyagából kiemelkedő, izgalmas műalkotások elemzésein keresztül tárják fel a művészettörténet fejezeteit, a középkortól egészen kortárs alkotásokig.

Mint a közlemény kiemeli, a sorozat változatos megközelítésekben foglalkozik a szakrális művészettel, a hallgatók ízelítőt kapnak többek között a freskófestészetből, az építészettörténetből, az ikonográfiából és a liturgikus hagyományokból is.

A kurzus különlegességét erősítik a műterem-látogatások, amelyeken a restaurátorral való beszélgetések személyesebbé teszik a tárgyi ismereteket.

Az előadásokon éppúgy szó lesz a Giottónak tulajdonított Női fejről, az Assisiből származó falképtöredékről, Verrocchio Fájdalmas Krisztusáról, Donatello és Jacopo Sansovino szobrairól, mint Cezanne, Van Gogh, George Rouault vagy Lovas Ilona festményeiről.

A MKE Liturgia előadás-sorozat február 15-én indul, a másfél órás előadások szerdánként 18:15-kor kezdődnek a MKE Nagyelőadójában.

Márciusban kezdődik az ArtMa előadás-sorozat, amelynek a kortárs művészet a témája.

A tíz előadás átfogó képet ad arról, hogy milyen törekvések jellemzik ma a hagyományos és új médiumokat. A kurzus különlegessége, hogy maguk az alkotók, a Képzőművészeti Egyetem mesterei mutatják be a kortárs művészet különféle műfajainak aktuális újdonságait – közölték a szervezők.

A másfél órás, vetítésekkel kísért előadásokon szó esik a kortárs test- és portréábrázolásról, David Hockney kapcsán a tájképfestészet mai tendenciáiról, a művészi és tervezőgrafika újszerű kísérleteiről, a figuratív szobrászat és installációs művészet kérdéseiről, az új médiumok, mesterséges intelligenciák által generált művészetről, valamint a színpadi látványtervezésről is.

Az MKE ArtMa kurzus március 7-től május 9-ig tart, csütörtökönként tíz előadás 18:30-tól 20:00-ig, az MKE Andrássy úti épületében.

A Képzőművészeti Egyetem művészeti előadás-sorozatai térítés ellenében látogathatók, további információ ezen a weboldalon található.

Kapcsolódó írásaink