Kultúra

34 éve hunyt el Salvador Dalí

Azt gondolta, hogy halott testvérének a reinkarnációja

Több mint hat évtizedes karrierje révén Salvador Dalí a mai napig kétségkívül a modern művészet egyik legnagyobb alakja. A művész 34 évvel ezelőtt hunyt el – írja a Life.hu.

34 éve hunyt el Salvador Dalí
Salvador Dalí tervezte a Chupa Chups logót
Fotó: YouTube

A gyerekkorától különcnek számító Dalí szerette feszegetni a határokat a magánéletében és a szakmai életében egyaránt, emellett pedig mestere volt az önreklámozásnak. Halála évfordulójának alkalmából most összeszedtünk néhány érdekességet az életéről, amelyeket talán te sem tudtál.

Azt gondolta, hogy halott testvérének a reinkarnációja. Dalí bátyja mindössze kilenc hónappal a művész születése előtt hunyt el. Amikor Dalí ötéves volt, a szülei elvitték a bátyja sírjához, ahol azt mondták neki, hogy ő az elhunyt testvére reinkarnációja. A művész maga is hitt ebben, és meghalt bátyját önmaga első változatának tartotta. Testvére később nagy szerepet kapott Dalí munkáiban, például az 1963-as Halott testvérem portréjában.

Salvador Dalí Elfolyó idő című festménye a világ egyik leghíresebb alkotása. Érdekes módon Dalí mindössze 28 éves volt, amikor megfestette a remekművet.

Az orosz származású Elena Ivanova Diakonova (Gala) tíz évvel volt idősebb Dalínál, ráadásul elvált nő volt, így a művész családja nem repesett az örömtől, amikor a páros 1934-ben összekötötte az életét egy polgári szertartás keretei között. Gala kulcsszerepet játszott Dalí karrierjében, egyszerre volt a menedzsere és a múzsája.

Gala az 1950-es években nyilvánosan részt vett más, a házasságán kívüli kapcsolatokban, de állítólag Dalí bátorította erre. 1969-ben Dalí vásárolt Galának egy katalán kastélyt, ahol bevezették azt a szabályt, hogy a művész csakis felesége írásos engedélyével látogathatja meg őt. Bár mindez furcsának hat, kétségtelen, hogy hatalmas szerelemben és szeretetben élték az életüket.

Állítólag Yoko Ono megkérte Dalít, hogy adjon el neki egy szálat ikonikus bajuszából, a művész pedig, mivel igencsak szerette a pénzt, rábólintott. Azonban Dalí félt attól, hogy Ono boszorkány, és esetleg felhasználja a szőrszálat valamilyen varázslatban, így végül egy száraz fűszálat küldött, amiért a képzőművész tízezer dollárt (több mint három és fél millió forintot) fizetett.

Dalí egyáltalán nem ellenezte a reklámszakmát, sőt, reklámot tervezett a Gap számára, és 1968-ban feltűnt a Lanvin csokoládé reklámjában. Az egyik legmaradandóbb tervezése pedig a Chupa Chups-logó volt. 1969-ben tervezte meg a spanyol nyalóka logóját, ami, bár azóta átesett apró ráncfelvarrásokon, de a mai napig ez a logó van a nyalóka csomagolásán.

A pénzt nagyon, ám elkölteni kevésbé szerető Dalí egészen új módszert talált ki arra, hogy ne kelljen fizetnie az étkezéseiért. Állítólag amikor egy nagy baráti társasággal vacsorázott, rendszerint felajánlotta, hogy rendezi a számlát. Csekkel fizetett, amelynek a hátuljára gyorsan rajzolt valamit, innentől kezdve pedig teljesen egyértelmű volt, hogy soha nem fogják beváltani a csekket, mivel a rajta lévő rajz sokkal többet ért a vacsora áránál.

Kapcsolódó írásaink