Kultúra

Negyedik alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván Erdélybe

Petőfi Sándor személyét megidézve Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz

Negyedik alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván elnevezésű kezdeményezés Erdélybe: február 6–9. között négy városban a kortárs irodalmat népszerűsítő programokkal, rendhagyó irodalomórákkal, beszélgetésekkel és koncertekkel várják a közönséget a szervezők.

Negyedik alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván Erdélybe
Negyedik alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván Erdélybe (képünk illusztráció)
Fotó: Litera

Mint az a Petőfi Kulturális Ügynökség MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében olvasható, 2023-ban a sorozat immáron Petőfi Irodalmi Karavánként folytatja irodalomnépszerűsítő utazásait, ezzel a névvel is megidézve a 200 éve született költőt.

A Petőfi Irodalmi Karaván februárban Észak-Erdélybe utazik: Szatmárnémeti, Nagybánya, Zilah és Kolozsvár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák és esti Szalon-estek, irodalmi koncertek megrendezésével készülnek a szervezők a kiemelt programokra – írják a közleményben, amely szerint Petőfi Sándor személyét megidézve Koltón is megáll az alkotókkal teli utazó busz.

Az események és az utazás szervezője, házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki idén a 20. századi jelentős magyar írók, költők bemutatása mellett a reformkor, így Petőfi Sándor és Arany János munkásságát emeli ki rendhagyó irodalomórákon az érintett városok jelentős intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A meghívott vendégek közt szerepel Zalán Tibor író, költő; Háy János író, költő; Huzella Péter zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja és Rozs Tamás zenész, zeneszerző, zenetanár, zeneterapeuta, a Szélkiáltó együttes csellósa.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. Az első Irodalmi Karaván út 2022 januárjában, a magyar kultúra napjához kapcsolódva szerveződött, azóta tizennégy városba jutott el az utazós irodalmi misszió és annak íróvendégei, a telt házas fellépéseken a kortárs szerzők saját műveikről, irodalmi munkájukról, illetve az irodalmi elődökről meséltek.

A Petőfi Irodalmi Karaván a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében és a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus társszervezésében valósul meg.

A négynapos utazásról születendő beszámolókat egy filmben tekinthetik meg az érdeklődők – áll az összegzésben.

Kapcsolódó írásaink