Kultúra

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 176. évfordulóján

Nógrád vármegyében és Budapesten is megemlékeznek hétfőn Mikszáth Kálmánról születése 176. évfordulóján a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság szervezésében, de születésnapi megemlékezést tartanak szülőfalujában, a ma már Szlovákiához tartozó Szklabonyán, és ünnepségeket szerveznek az író nevét viselő nógrádi iskolákban is.

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 176. évfordulóján
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 176. évfordulóján
Fotó: Wikipedia

Hétfő délelőtt Salgótarjánban és Balassagyarmaton Mikszáth Kálmán szobrainál tartanak megemlékezéseket – tájékoztatta az MTI-t Bagyinszki Istvánné, a Mikszáth Kálmán Társaság titkára.

Salgótarjánban Kovács Anna, a társaság elnöke, irodalomtörténész mond köszöntőt, közreműködnek a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskola tanulói.

Balassagyarmaton a Civitas Fortissima téren álló szobornál Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója mond beszédet, itt a Nógrádmegyeri Mikszáth Kálmán Általános Iskola tanulói lépnek fel. A koszorúk elhelyezését követően baráti beszélgetésen találkoznak a Mikszáth Társaság tagjai az Artéria Galériában.

Budapesten a Mikszáth téren egy-egy szál virág elhelyezésével emlékeznek az író szobránál, itt Csipka Rozália, a társaság tagja várja a résztvevőket.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta következő műve, A jó palócok.

A Beszterce ostroma, a Különös házasság vagy A Noszty fiú esete Tóth Marival című regények szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.

Hétfőn Szklabonyán koszorúzási ünnepséget szervez a Mikszáth Kálmán-emlékház előtt a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma. A vendégeket Jarábik Gabriella igazgató és Marta Kálovcová polgármester köszönti, majd a koszorúzás után Szászi Zoltán publicista megemlékezését és Balázs Attila mesemondó műsorát hallgathatják meg az érdeklődők. A rendezvényen Híves István zenél, és az ipolybalogi művészeti alapiskola tanulói adnak koncertet. Társrendező a Csemadok és Szklabonya önkormányzata.

Pásztón a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégiumban koszorúzással kezdik a hétfői Mikszáth-napot, majd Praznovszky Mihály irodalomtörténész A három klasszikus egyben – Petőfi, Madách, Mikszáth című előadását hallgatják meg. A nap során többek között bemutatják a Mikszáth-novellapályázat diák pályaműveit is.

Balassagyarmaton a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola helyi, hazai és határon túli fiatalok részvételével január 13-án, pénteken tartja a Madách Imre–Mikszáth Kálmán Vers- és Prózamondó Versenyét. Az ünnepséget a városháza dísztermében a Rákóczi Szövetség támogatásával szervezik.

Kapcsolódó írásaink