Kultúra

A Top Gun: Maverick kapta az egyik legrégebbi amerikai filmes testület díját

A Top Gun: Maverick kapta idén az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) által az év legjobb filmjének ítélt díjat, a legtöbb elismerést pedig A sziget szellemei című alkotás söpörte be a vasárnap New Yorkban megrendezett díjátadó gálán.

A Top Gun: Maverick kapta az egyik legrégebbi amerikai filmes testület díját
A Tom Cruise főszereplésével készült alkotás a mozipénztáraknál is jól szerepelt
Fotó: Top Gun: Maverick

A Martin McDonagh rendezte A sziget szellemeiben játszó Colin Farrell kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, de ez a film nyerte el a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplő díját is Brendan Gleeson alakításáért.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Steven Spielberg kapta legújabb filmjéért, A Fabelman családért. Szintén a legjobbnak kijáró díjjal jutalmazták a filmben Spielberg képzeletbeli karakterének fiatalkori alakját játszó Gabriel LaBelle-t. A Spielberg legszemélyesebb filmjének is nevezett alkotás a világhírű rendező gyermekkorából, valamint szülei életéből merít, tavaly szeptemberben elnyerte a torontói filmfesztivál fődíját is.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat idén a kínai-malajziai Michelle Yeoh kapta az amerikai filmkritikusok testületének döntése alapján a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért.

Bár a gálát nem szokták televíziókban közvetíteni, az NBR által adományozott elismerések kihirdetését nagy figyelem övezi, és a hollywoodi díjátadó szezon régi és fontos állomásának tartják. A gála házigazdája idén is Willie Geist amerikai televíziós személyiség volt. Az esemény pár nappal előzte meg a keddi Golden Globe-díjak átadását, az amerikai televíziós és filmszínészek céhe (SAG) díjainak szerdán várható jelöléseit, valamint az Oscar-díjakról szóló szavazás csütörtöki kezdetét.

Kapcsolódó írásaink