Kultúra

Megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház

Megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház szombaton. A komplexum a jövőben az egész térség kulturális felemelkedését szolgálja majd – fogalmazott szombati sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter, aki egyben a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője.

Megnyílt a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház
A Balaton-felvidéki pásztorok, illetve a Tördemic Néptáncegyüttes tagjainak előadása a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház megnyitóján 2022. december 17-én. A kulturális központ 450 millió forintból épült az évtizedek óta használaton kívüli salföldi egyházi iskola romjain
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Navracsics Tibor közölte: az évtizedek óta használaton kívüli salföldi egyházi iskola romjain épült a kulturális központ 450 millió forintból. Szavai szerint az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egészére jellemző, hogy a már meglévő, használaton kívüli épületeket újítják fel, valamint azt is általános célként tűzték ki, hogy ne csupán a helyiek, hanem az egész térség, sőt az egész ország javára váljon egy-egy beruházás.

Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója elmondta, hogy 3300 négyzetméteren valósult meg a beruházás, ebből 600 négyzetméter hasznos terület. Az épületegyüttesben rendezvénytér, étterem és az alkotók fogadására alkalmas szállás kapott helyet, illetve szabadtéri színpad is áll a fellépők rendelkezésére.     

Csúri Ákos elmondta azt is, hogy csatlakozva az Európa Kulturális Fővárosa Program (EKF) nyitórendezvényéhez, 2023. január 21-én a tapolcai Tamási Áron Művelődési Központban működő Tapolcai rajzbarátok csoport képeit láthatják majd az érdeklődők a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényházban, amelyeket Petőfi születésének 200. évfordulója, valamint a Himnusz keletkezésének 200. évfordulója ihlettek.     

Lamos Péter, a Veszprém 2030 ügyvezetője elmondta, hogy 42 milliárd forintot fordítanak a Veszprém–Balaton Európa Fővárosa program keretében infrastrukturális fejlesztésre, ebből 3 milliárdot a régió infrastruktúrájának fejlesztésére. A beérkezett 40 pályázatból 19-et támogattak – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink