Kultúra

Fábián Juliról teret neveznek el

Pontosan öt éve, hogy elveszítettük a hazai könnyűzene egyik kivételes tehetségét, Fábián Juli énekesnőt. A Budapest Park régóta dolgozik azon, hogy méltóképp ápolhassa emlékét, és a városvezetés segítségével sikerül is: a Soroksári út egy részét (ahol a Park található) péntektől hivatalosan is Fábián Juli térre nevezik át.

Fábián Juliról teret neveznek el
Teret neveznek el Fábián Juliról a Budapest Park előtt
Fotó: Budapest Park/Lengyel Balázs

Fábián Juli 1980-ban született Budapesten. Eredetileg dzsesszénekesnőnek tanult, de számos más műfajban is kipróbálta magát. Több mint 10 lemezen énekelt, rengeteg hazai és külföldi klubban, fesztiválon és eseményen vett részt Európa-szerte. Egykori saját dzsesszzenekara, a Fábián Juli Jazz Riff lemezét 2011-ben Fonogram-díjra jelölték Az év hazai dzsesszalbuma kategóriában, emellett Sárik Péterrel alkotott egykori duójával (Fábián Juli & Sárik Péter duó) is országszerte telt házas koncerteket adott. Első komoly találkozása a mai modern műfajokkal a Barabás Lőrinc Eklektrickel történt, ami hihetetlen gyorsasággal vált hazánk egyik legismertebb elektronikus formációjává, és egy szakma figyelt fel Juli tehetségére.

2011-ben debütált legsikeresebb formációja a Palásti-Kovács Zoltán „Zoohacker” producerrel alapított Fábián Juli & Zoohacker elektro-akusztikus zenekar. A páros hat évig ontotta a slágereket, folyamatosan jelen voltak a leghallgatottabb hazai rádiók és a Mahasz slágerlistáin, és a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának, a Dal című műsornak a döntőjébe is bekerültek a Like a Child című dalukkal.

Fábián Juli saját produkciói mellett a Random Trip nevű improvizációs közösség egyik legtöbbet foglalkoztatott énekes-vendége volt, valamint társszerzője és előadója a társaság egyik legsikeresebb, Free című dalának.

A Budapest Parkkal története több ponton is összeforrt: Juli háromszor állt a Park színpadán Fábián Juli és a Zoohacker formációjával, illetve több ezer embernek okozott felejthetetlen élményt a Random Trip-es fellépésein is. 2018. május 6-án egy emlékkoncerten tisztelegtek Juli munkássága előtt barátai és egykori zenésztársai. Ennek programja Juli életpályáját követte végig azokon a dalokon keresztül, amelyeket Juli írt és rögzített, azon zenészek és énekesek tolmácsolásában, akikkel a legtöbbet lépett fel, és akikkel a legszorosabb baráti viszonyt ápolta. Ennek bevételéből alakult meg a Fábián Juli Emlékalapítvány, amely egyrészt Juli emlékét ápolja, másrészt nehéz helyzetben lévő zenészeket és zeneipari háttérembereket támogat.

„Már az emlékkoncert kapcsán megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy szeretnénk, ha ez nem egyszeri alkalom lenne, és fontosnak tartjuk, hogy Juli emlékét méltóképp ápoljuk. Innen jött a ötlet, amelyen már egy ideje dolgozunk, és most a IX. kerület és a Főváros támogatásával végre meg is tudunk valósítani. A Soroksári útnak a Park előtti szakaszát december 16-tól Fábián Juli térnek hívják, mi pedig mielőbb megkezdjük a megfelelő intézkedéseket, hogy a Budapest Park székhelye is erre a címre kerüljön át” – mondta el Pálffy András, a Budapest Park alapítója és vezérigazgatója.

És ez még nem minden: az emlékalapítvánnyal karöltve a Park úgy döntött, hogy 2023. július 9-én, Juli születésnapján egy hatalmas utcabálnak ad helyszínt. Az esemény lényege, hogy ne a szomorúságról vagy a gyászról szóljon, hiszen Julit mindenki egy derűs, jókedvű embernek ismerte, aki kisugárzásával bármilyen hatalmas koncertteret képes volt beragyogni.

Kapcsolódó írásaink