Kultúra

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia elismerő okleveleit

A művészeti oktatásra, a művészet által történő oktatásra óvodától egyetemig nagy szükség van

A művészetoktatásban kiemelkedő eredményeket elért pedagógusok, közösségek, intézmények képviselői vehették át a Magyar Művészeti Akadémia elismerő okleveleit hétfőn Budapesten.

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia elismerő okleveleit
Magyar Művészeti Akadémia elismerő oklevelei
Fotó: Magyar Művészeti Akadémia

Az elismerő oklevéleket Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Farkas Ádám elnökségi tag, az akadémia Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke adta át hétfőn az intézmény irodaházában. Az akadémia elnöke beszédében kiemelte, hogy a művészeti oktatásra, a művészet által történő oktatásra óvodától egyetemig nagy szükség van, mert belső világunk kialakításához a művészetoktatás kiemelten fontos, nemzeti erőforrás és a társadalmi közjó egyik fontos eleme.

A Magyar Művészeti Akadémia 2016 óta adományoz elismerő oklevelet a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, művésztanárok, művészetpedagógiai kutatók, közösségek, intézmények részére. Az elismerésből évente legfeljebb öt adományozható, ahhoz pénzjutalom is jár. Az elismeréseket a Magyar Művészeti Akadémia évről évre az Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottság javaslatára az elnökség döntése alapján adományozza.

Az idei évben a művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért három pedagógus, valamint két alkotóműhely kapott elismerő oklevelet.

Pedagógus kategóriában Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár a magyar közoktatásban végzett következetes és elhivatott irodalomtanári tevékenységének elismeréseként vehette át az oklevelet.

Művésztanár kategóriában az akadémia Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár a filmművészet területén fél évszázada végzett következetes és elhivatott művésztanári tevékenységét díjazta.

Művészetpedagógiai kutató kategóriában Széll Rita kutatótanár, egyetemi oktató, a hazai zene- és táncoktatás területén több mint negyven éve végzett példamutató művészetpedagógiai kutatói, valamint a historikus táncok népszerűsítésében végzett eredményes tevékenységét ismerte el oklevéllel a Magyar Művészeti Akadémia.

Közösség díjkategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület vehetett át elismerő oklevelet a zeneoktatásban kifejtett két évtizedes elhivatott, magas szintű művészeti oktatása, valamint példaértékű, innovatív műhelymunkája és a modellértékű művészeti műhelyeiben folyó kivételes tevékenységéért. Az egyesületet húsz évvel ezelőtt K. Udvari Katalin zenetanár alapította.

Szintén közösség kategóriában részesült az MMA elismerő oklevelében az 1998-ban alapított székelyföldi, sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány a népművészet területén az erdélyi magyarság körében végzett, a magyar népi hagyományok megőrzését szolgáló művészeti oktatáson alapuló példaértékű közösségépítő tevékenysége elismeréseként. Az elismerő oklevelet Benkő Éva, a Guzsalyas Alapítvány elnök asszonya vette át.

Kapcsolódó írásaink