Kultúra

Budapesten lép fel Andrés Orozco-Estrada sztárkarmester

A fiatal kolumbiai karmester a Budapesti Fesztiválzenekar vendége lesz

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is hallható lesz a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és Andrés Orozco-Estrada kolumbiai sztárkarmester december 3-i és 4-i koncertjén a Budapest Kongresszusi Központban – közölte a zenekar.

Budapesten lép fel Andrés Orozco-Estrada sztárkarmester
Andrés Orozco-Estrada karmester
Fotó: Facebook/Andrés Orozco-Estrada

Mint írják, energia, elegancia és lelkesültség: e három tulajdonság jellemzi leginkább Andrés Orozco-Estrada zenei munkásságát.

A fiatal kolumbiai karmester, aki rendszeresen vezényli a világ vezető zenekarait – köztük a Bécsi Filharmonikusokat, a Berlini Filharmonikusokat, az amszterdami Concertgebouw Zenekarát vagy a Chicagói Szimfonikusokat – ezúttal a Budapesti Fesztiválzenekar vendége lesz.

A közleményben Andrés Orozco-Estradát idézik, aki elmondta: néhányszor járt már Budapesten, különböző zenekarokat vezényelt, de ez lesz az első találkozása a BFZ-vel, amelyet nagyon vár. Hozzátette: sok felvételt ismer a Fesztiválzenekartól, és ismeri Fischer Ivánt és a zenéhez való viszonyát.

Orozco-Estrada az új koncert- és közvetítési formák híve, és támogatja a fiatal zeneszerzők műveinek bemutatását. Közelgő budapesti koncertjére azonban hagyományosabb programmal készül: a német romantikus opera atyjaként emlegetett Carl Maria von Weber tündérnyitányát, a norvég nemzet ünnepelt szerzője, Edvard Grieg zongoraversenyét és egy alkotói válsággal küzdő orosz mester, Pjotr Iljics Csajkovszkij sorsszimfóniáját ismerheti meg tolmácsolásában a közönség.

A koncert Weber tündérzenéjével, az Oberon-nyitánnyal kezdődik, amelyet a zeneszerző mindössze néhány héttel a halála előtt írt. Ezt Grieg 1868-ban huszonöt évesen komponált a-moll zongoraversenye követi. A romantikus versenymű-irodalom egyik legnépszerűbb alkotása tele van már-már hatásvadász megoldásokkal, miközben egy érett mester finomságait is magán viseli. A zongorán a Nemzetközi Klasszikus Zenei Díjak (ICMA) által 2019-ben az év művészének választott spanyol Javier Perianes játszik szólót.

A hangverseny második felében a szimfóniairodalom egyik legkedveltebb műve, Csajkovszkij 5. szimfóniája csendül fel: négy tételét a komor sorsmotívum kovácsolja egységbe, amely már a lassú bevezetésben megszólal. A temérdek témát felvonultató tétel után dallamgazdag lassú tétel következik, majd keringő szól, végül a fináléban a fény legyőzi a sötétséget – olvasható a közleményben.

A karmester elmondta: már intenzíven készül a koncertre, és izgatottan várja, hogyan fog működni, amit a zenedarabokról gondol. „Mennyire leszünk képesek felfedezni a különböző színeket, hogyan fog az interpretáció valami különlegeset, kreatívat és újat nyújtani mindenkinek, a zenészeknek és a közönségnek" – nyilatkozott a műsorról.

A koncertekről további információ a zenekar weboldalán található meg.

Kapcsolódó írásaink