Kultúra

Hunyadi János szövetségese, Szkander bég előtt tiszteleg Eger

Most már biztos: Albánia nemzeti hősének, Hunyadi János szövetségesének szobra lesz Egerben, erről egyhangú szavazással döntött a közgyűlés. Az elhatározás abban az esztendőben született, amelyben a két ország az egymás közötti diplomáciai kapcsolatok megindulásának századik évfordulóját ünnepli.

Hunyadi János szövetségese, Szkander bég előtt tiszteleg Eger
Szkander bég szobra Budapesten, a Vajdahunyad várában. Ennek a mása kerül Egerbe
Fotó: Hafuzi Avnija

Jelenleg egy emléktér idézi meg Egerben az oszmánok ellen kitartóan és eredményesen küzdő albán fejedelem és hadvezér, Szkander bég emlékét, de – amint arról Hafuzi Avnija, Albánia tiszteletbeli konzulja lapunkat tájékoztatta – hamarosan mellszobor áll majd ezen téren. A megyei jogú város közgyűlése erről egyhangú döntést hozott legutóbbi ülésén.

A kommunizmus örökségét mindinkább maga mögött hagyó Albánia az elmúlt évtizedben egyszerre lett az európai turisták új és egyre népszerűbb célpontja, uniós törekvései miatt pedig a nemzetközi politikai közbeszéd tárgya. A magyar kormány támogatja a balkáni ország csatlakozását az Európai Unióhoz, ezért érthető, hogy gyakran kerülnek fel a közös múltat idéző témák. A két ország jó kapcsolatának legrégebbi és legemlékezetesebb példája Hunyadi János és Szkander bég közös törökellenes küzdelme. A török fogságban muszlim hitre nevelt, majd hazaszökött és a keresztény vallását visszavevő albán fejedelem, aki több mint huszonöt éven keresztül tartóztatta fel a Nyugat-Balkánon terjeszkedő oszmánokat, egész Európát védelmezve ezzel, egyetlen szövetségesét találta meg a magyar kormányzóban.

Hafuzi Avnija konzul és Gentiana Mburimi ügyvivő a jelnelegi egri Szkander bég-emlékhelyen
Hafuzi Avnija konzul és Gentiana Mburimi ügyvivő a jelenlegi egri Szkander bég-emlékhelyen
Fotó: Hafuzi Avnija

Az albán–magyar kapcsolatok stabilitására igyekezett felhívni a figyelmet az a nemzetközi tudományos konferencia is, amelyet idén nyáron szerveztek, és amely a két ország diplomáciai kapcsolatainak elmúlt száz évét tekintette át.

Eger tehát úgy döntött, hogy az országban másodikként szobrot állít Szkander bégnek: az első ilyet 2021 nyarán Budapesten, a Vajdahunyad várában leplezték le. Eger történelme egyébként nem fonódik össze közvetlenül az albán fejedelemével, de mivel ez a város is hősies és eredményes küzdelmet folytatott az oszmán hódítással, az albán diplomácia és Eger képviselete is úgy ítélte meg, méltó helye lehet itt a szobornak.

„A napokban a nagykövetséget képviselő Gentiana Mburimi ügyvivő asszonnyal együtt Egerbe utaztunk, hogy köszönetet mondjunk a közgyűlés döntéséért” – mondta el Hafuzi Avnija. A Szkander bég-szobroknak az albán kultúrában meghatározott ikonográfiája van, ezért az egri mellszobor a budapesti mása lesz majd.

A hivatalos megbeszélésen a szobor ügyén túl szóba került Eger és az ugyancsak rendkívül értékes történelmi örökséget gondozó albániai Kruja város kapcsolatának erősítése – erről Gentiana Mburimi ügyvivő asszony tárgyalt a hevesi megyeszékhely képviselőivel. A felek egyetértettek abban, hogy a két hasonló fejlődésű város együttműködésében – legyen szó turizmusról, kultúráról, gazdasági kérdésekről – rengeteg lehetőség van mindkettő számára.

Kapcsolódó írásaink