Kultúra

Kiállítás a kétszáz éves Ferenchalmi kápolnáról

A kápolna romos tere imaóráknak ad otthont

Kiállítással hívja fel a figyelmet az idén 200 éves Ferenchalmi kápolna állapotára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának közös kiállítása, amely november 30-ig látható a Budakeszi úti kápolnában.

Kiállítás a kétszáz éves Ferenchalmi kápolnáról
A Ferenchalmi Szűz Mária-kápolna
Fotó: Facebook

A kiállításon az épület és környezetének újrahasznosítására készített hallgatói pályaműveket lehet megtekinteni, valamint Majoros Árpád Csaba fotóriporter képeit, amelyeket az ország hátrányos helyzetű térségeiben álló elhagyatott templomokról készített – közölte a szeretetszolgálat az MTI-vel.

A Ferenchalmi kápolna 2011 óta van a szervezet tulajdonában. A műemlékként is jelentős épület belső terét egy korábbi tűzvész gyakorlatilag elpusztította. Azóta állagmegóvó jelleggel felújították a tetőszerkezetet és a héjalást, de a belső tér rekonstrukciójára nem került sor. A kápolna különleges hangulatú romos tere egy ideje imaóráknak, kisközösségi összejöveteleknek ad helyet, és a szeretetszolgálat keresi a megoldást, hogy a hely funkcionálisan megújulva és a szervezet eszmei céljai szerint tudja szolgálni a szűkebb és tágabb közösséget. Ehhez elengedhetetlen a terület újradefiniálása, amelyre a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karának középülettervezési tanszéke írt ki pályázatot.

A beérkezett maketteket a kápolna belsejében lehet megtekinteni november végéig.

Kapcsolódó írásaink