Kultúra

Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok

Az emlékkoncertet Rajna Martin vezényli

Egykori művészeti vezetőjére, Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt és Rahmanyinov műveivel vasárnap a budapesti Müpában.

Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok
Liszttől olyan kompozíciót is hall majd a közönség, amelyet Kocsis hangszerelt zenekarra
Fotó: papageno.hu

Kocsis Zoltánra olyan zeneszerzők műveivel emlékeznek, akiknek kifejezésmódja közel állt a nagy zongoraművész és karmester felfogásához. Liszttől olyan kompozíciót is hall majd a közönség, amelyet Kocsis hangszerelt zenekarra. Kocsis Zoltán támogatta a fiatal muzsikusokat, nem véletlen tehát, hogy az emlékkoncertet Rajna Martin vezényli.

A szólista, Olga Kern zongoraművész korábban Kocsis vezényletével is fellépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként – közölték a Nemzeti Filharmonikusok csütörtökön az MTI-vel.     

A műsorban elhangzó Liszt Ave Mariája zongoradarab, amely Kocsis repertoárján is szerepelt, így formálódhatott meg az előadóban az átirat koncepciója.     

Rahmanyinov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin képe inspirálta. A műben fontos szerepet játszik a gregorián Dies irae-dallam, s ugyanezen alapul a műsor következő száma, Liszt Haláltánca is.

Az utolsó ítéletet idéző középkori dallam a szünet utáni újabb zenekar-kíséretes zongorakompozícióban, Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára című művében is felhangzik.     

A műsort záró zenekari mű, a Mazeppa Liszt egyik legnépszerűbb szimfonikus költeménye, amelyet a zeneszerző 1851-ben Weimarban komponált Victor Hugo költeménye nyomán.     

A dirigens Rajna Martin karrierje mind idehaza, mind külföldön kibontakozóban van, Olga Kern orosz származású, Amerikában élő zongoravirtuóz pedig a 2001-es Van Cliburn Nemzetközi Verseny győztese.

Kapcsolódó írásaink

Különleges premier

ĀBudapesten is bemutatja Játék című darabját Barabás Lőrinc a szegedi szimfonikusokkal