Kultúra

A The Black Rider bemutatójára készül az Örkény Színház

A darabot Závada Péter fordításában játsszák

Robert Wilson, Tom Waits és William S. Borroughs kultikus zenés meséje, a The Black Rider premierjére készül az Örkény István Színház. A darabot, amelyet korábban csak szcenírozott koncerten láthatott a magyar közönség, december 21-én mutatják be Polgár Csaba rendezésében.

A The Black Rider bemutatójára készül az Örkény Színház
A The Black Rider olvasópróbája. A Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs által írt művet Polgár Csaba viszi színpadra. A magyarországi ősbemutatót december 21-én tartják.
Fotó: Facebook/Örkény István Színház

Mint az Örkény Színház közleményében írják, Robert Wilson amerikai színházi rendező, képzőművész és Tom Waits énekes-dalszerző, zeneszerző 1990-ben bemutatott darabja A bűvös vadász című Weber-opera átirata. Az opera történetének alapját egy 18. századi, Csehországban lefolytatott bűnügyi tárgyalás jegyzőkönyvének kivonata és az ebből született novella adja. A The Black Rider szövegkönyvét William S. Burroughs, a beatgeneráció egyik kiemelkedő tagja írta.

A közleményben idézik Polgár Csabát, aki szerint a nagyszabású zenés produkció „nehéz vállalás, mert az ősbemutató, amit Robert Wilson rendezett, kultikus előadás volt, Wilson nagyon jellegzetes, brutálisan erős esztétikájával megfejelve".

Létre kell hozniuk saját mitikus világukat – hangsúlyozta a rendező, kiemelve: fontos számára, hogy a darab nem jelent még meg a hazai színházi palettán, viszont kockázatos is, mert Tom Waits nem engedi lefordítani a dalokat. „Angolul kell énekelni, és akárhogyan beszélünk is angolul, az mindig olyan lesz, ahogyan mi beszélünk angolul. De talán ezt a javunkra is lehet fordítani" – jegyezte meg.

A darab története szerint Wilhelm, az írnok beleszeret egy vadász lányába. A házassághoz Wilhelmnek be kell bizonyítania, hogy vadászként is megállja a helyét, csak így nyerheti el a lány apjának jóváhagyását. De Wilhelm tollhoz és nem puskához szokott: pocsékul lő. Vagyis hiába a szerelem, házassági esélyei egyre csökkennek. Egy nap azonban minden megváltozik: Wilhelm varázsgolyókat vesz egy sánta idegentől, és ettől kezdve minden lövése talál, amíg ki nem fogy a töltényből: akkor pedig újra vásárolnia kell, és újra, és újra, és újra – áll a darab ismertetőjében.

A darabot Závada Péter fordításában játsszák. Az előadásban Takács Nóra Diána, Friedenthal Zoltán, Bíró Kriszta, Zsigmond Emőke, Borsi-Balogh Máté, Máthé Zsolt, Tenki Réka, Csákányi Eszter, Patkós Márton, Kókai Tünde és Mátyássy Bence szerepel.

A produkció dramaturgja Róbert Júlia, a látvány Izsák Lili munkája. Az előadás zenei vezetője Kákonyi Árpád, koreográfusa Molnár Csaba.

Kapcsolódó írásaink

Illyés Gyula 120 éve született

Ā1902. november 2-án született Illyés Gyula háromszoros Kossuth-díjas író, költő, esszéista, a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja