Kultúra

A Christmas with Franz Liszt című album idén Liszt Nemzetközi Lemeznagydíjat ért

Fülei Balázs csütörtök este Budapesten, a Zeneakadémián vehette át az elismerést – tájékoztatott a Liszt Ferenc Társaság

Fülei Balázs mellett a zsűri nagydíjjal jutalmazta Olivier Latry francia orgonaművészt a Liszt Ferenc műveit megszólaltató Inspiration című lemezéért, valamint Konstantin Krimmel baritont és Daniel Heide zongoraművészt közös, a Der du von dem Himmel bist című Liszt-albumukért.

A Christmas with Franz Liszt című album idén Liszt Nemzetközi Lemeznagydíjat ért
Fülei Balázs zongoraművész
Fotó: zongora.hu

A zsűri idén 13 nagylemez közül választotta ki a győzteseket.

Goran Filipec horvát zongoristának a Kodály Filharmonikusokkal közös lemeze elismerő oklevélben részesült.

Fülei Balázs díjnyertes CD-jének anyagát egy 2019-es decemberi koncertfelvételből, a Zeneakadémia Nagytermében rendezett Karácsony Liszt Ferenccel című hangverseny műsorából állította össze. Az albumon szerepel az Isten áldása a magányban, az Ave Maria, valamint a tizenkét darabból álló, csaknem háromnegyed órás Karácsonyfa című sorozat.

A lemez a Binder Music Manufactory gondozásában jelent meg, a felvételt a Liszt Ferenc Zeneakadémia Aviso Stúdiója készítette, a hangmérnök Perényi Benjámin, a zenei rendező Tóth Ibolya volt. A felvétel elérhető az internetes zenelejátszó platformokon, valamint a lemezboltokban is.

A Liszt Ferenc Társaság Nemzetközi Hanglemez Nagydíjával minden évben a Liszt műveit leghitelesebben tolmácsoló előadókat jutalmazza. Az elmúlt negyven évben olyan művészek részesültek az elismerésben mint Alfred Brendel osztrák, Vladimir Horowitz orosz, Maurizio Pollini olasz zongoraművészek, vagy Kocsis Zoltán és Ránki Dezső.

Kapcsolódó írásaink