Kultúra

A Toldi Moziban tartottak sajtótájékoztatott a Toldiról

Kétféle angol feliratos változat is készül

Október 20-án, jövő csütörtökön mutatják be a hazai mozikban Jankovics Marcell utolsó munkáját, a Toldi című animációs filmet, amely a Kecskemétfilm mintegy száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye.

A Toldi Moziban tartottak sajtótájékoztatott a Toldiról
A Toldi című film plakátja
Fotó: Facebook/Kecskemétfilm

A Toldi moziban tartott hétfői sajtóvetítés után Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója az MTI-nek felidézte, a Toldi animációs sorozatként való feldolgozására a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a 2017-es Arany János-emlékévhez kapcsolódva írt ki pályázatot, amelyet a Kecskemétfilm nyert el.

„A mű elkészítésére egymilliárd forintot különítettek el, a koncepció az volt, hogy a filmben az elbeszélő költemény is hangozzék el” – tette hozzá.

Rendezőnek a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcellt kérték fel, és a tévés filmsorozat 2021 tavaszára el is készült tizenkét részben, az eredeti mű szerkezetéhez igazodva.

Jankovics Marcell
Jankovics Marcell
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A kezdetektől terveztük, hogy az animációs sorozatból egész estés mozifilm lesz, ezért eleve emeltebb igényszintű animáció készült. Tavaly eljutottunk ennek az elővágott változatához, amely az összefűzött tizenkét részt, valamint a Marcell által megrajzolt képes forgatókönyv-jeleneteket tartalmazta. Sajnos a rendező májusban elhunyt, a Toldi-tévésorozat 2021. szeptemberi elindulását már nem élte meg” – mondta Csákovics Lajos, az alkotás társrendezője.

A sorozat mozifilmmé átdolgozásához újabb egy év kellett. Számos jelenetet kihagytak, miközben új részek kerültek a filmbe. Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző új zenét írt a moziváltozathoz, és új főcím is született. A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű film végigköveti az utat, hogy miként válik a rettentő erejű kamaszfiúból Nagy Lajos király leghíresebb lovagja, miközben rókalelkű bátyja ármánykodásai ellen kell küzdenie. A filmben megjelenik a lovagi világ, a magyar puszta, a 14. századi Pest, miközben a történet narrátora maga Arany János, ahogy alakját legjobb barátja, Petőfi Sándor annak idején leskiccelte.

A filmet kézzel rajzolták a Kecskemétfilm alkotói, a technikai lehetőségeket kihasználva laptopokon. Mikulás Ferenc megjegyezte, hogy az operatőri munka, a szoftveres kompozitálás, a digitális utómunka során korábban elképzelhetetlen dolgokat, például valósághű gyertyafényt és víztükröződést lehetett alkotni.

A Toldi a régi Pannónia filmstúdiós hagyományokra épül

Mikulás Ferenc kitért arra, hogy Jankovics Marcell és a Kecskemétfilm közötti együttműködés ötven éven át tartott. Már a rendező első egész estés rajzfilmje, az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében is részt vett a Kecskeméti Rajzfilmstúdió, de közös munka eredménye volt a Magyar Népmesék-sorozat arculatának kialakítása vagy a Mondák a magyar történelemből is.

Csákovics Lajos társrendező Jankovics Marcell Toldi című egész estés animációs filmjének sajtóvetítése előtt a Toldi mozinál, bemutató október 20-án
Csákovics Lajos társrendező Jankovics Marcell Toldi című egész estés animációs filmjének sajtóvetítése előtt a Toldi Mozinál, bemutató október 20-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Toldi Miklós története bárhol a világon ugyanúgy tud működni, érdekesek a karakterek, látványosak a helyszínek, egy igazi szuperhős kalandjait élvezhetik a nézők” – mondta Csákovics Lajos. A külföldi forgalmazás amúgy a Nemzeti Filmintézet dolga. A tervek szerint kétféle angol felirat is készül: az egyik egy könnyebben érthető, a másik a régi, több mint száz éves szöveg átdolgozott verziója.

A magyarországi mozikba a Kecskemétfilm és a Mozinet forgalmazásában kerülő, csaknem kétórás animáció a Kecskemétfilm gyártásában készült. A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás. A film támogatója a Nemzeti Filmintézet és az MTVA.

Kapcsolódó írásaink