Kultúra

Egy „Édes-Keserű” előadás a diabétesz jegyében

Bárkivel megeshet, bárkiről szólhat ez a történet

Különleges színházi előadás született a diabetológia jegyében. Az „Édes-Keserű” ötlete és szövegkönyve Dr. Károlyi Hortenzia diabetológus-belgyógyász szakorvoshoz köthető.  Zenéjét Döme Zsolt szerezte, a rendező Lendvai Zoltán, a darab „keresztapja” pedig Bodrogi Gyula.

Egy „Édes-Keserű” előadás a diabétesz jegyében
A zenés darab keresztapja Bodrogi Gyula
Fotó: edeskeseru.eu/gergelybea

Magyarországon készült először a világon cukorbetegséggel foglalkozó musical.  A mű egy a diabéteszhez kapcsolódó fordulatos, könnyed történeten alapul, kitűnő zenével és dalokkal fűszerezve, szórakoztatva ad ismereteket a betegségről, felismeréséről, a kezeléséről és cukorbetegek társadalmi elfogadásáról.

Egy kamasz lány születésnapján indul a történet, amikor a hasnyálmirigye alul marad a vércukorral folytatott küzdelemben, s hirtelen az élete jelentősen megváltozik, inzulinos cukorbeteg lesz.

Elkísérjük őt, családját, és barátait azon az úton, melyet bejárnak kétségbe esésen, tagadáson, lázadáson át az elfogadásig, az egyensúly kialakulásáig fizikai és lelki síkon egyaránt.

Egyidejűleg a nem inzulinfüggő, kettes típusú cukorbetegség lényegével is megismerkedünk, a kissé bohókás szomszéd bácsi révén, akit Bodrogi Gyula alakít.

A valós szereplőkkel olykor fiktív alakok keverednek, mint a Hasnyálmirigy szerepet alakító Csonka Andrással.

Közben rég elásott titokra derül fény, s természetesen, mint minden „valamirevaló” darabban, a szerelmi szál sem marad el...

Főbb szerepekben: Bencze Ilona, Bodrogi Gyula, Csonka András, Kautzky Armand, Kovács Áron, Pásztor Virág, Varga Izabella, Voith Ági, Fehér Adrienn, Horányi Juli, Jónás Andi.

Az élményt Csontos Balázs fény-játéka, Barta Viki és Duda Éva modern koreográfiája, Horányi Juli jelmezei, Bátonyi György díszletei teszik teljessé.

S amit nem szabad elfelejtenünk: bárkivel megeshet, bárkiről szólhat ez a történet...

A darab november 4-én kerül bemutatásra a Budapest Kongresszusi Központban.

Kapcsolódó írásaink