Kultúra

Előadásokkal idézi meg Szabó Magda életművét a Várkert Bazár

A Várkert Bazár az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve könyvfelajánlásokat is gyűjt a nap folyamán

A 105 éve született és 15 éve elhunyt  Szabó Magda író életművét idézi meg gyerekprogramokkal, színházi produkciókkal, filmvetítéssel és irodalmi beszélgetéssel október 15-én, a Várkert Bazár.

Előadásokkal idézi meg Szabó Magda életművét a Várkert Bazár
Várkert Bazár
Fotó: Facebook/Várkert Bazár

Szabó Magda író, költő, műfordító szerteágazó írói világának sokszínűségét és szellemi értékeit eleveníti fel a Várkert Bazár októberi rendezvénye – olvasható a szervezők közleményében.    

Az írónő első gyerekkönyvéből, a Bárány Boldizsárból készült kamara előadás Nyári Detti és Tűzkő Sándor előadásában lesz látható, de levetítik az Oscar-díjas Szabó István rendezésében készült Az ajtó című filmdrámát is Helen Mirren főszereplésével.

Keczán Mariann irodalomtörténész előadása az író munkásságát elemzi majd, a  Magda, a Szabó című előadás pedig a nő, a szerelmes asszony világát mutatja be férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán, a házaspár kedvenc macskáinak szemszögéből. Az előadást Porkoláb Gyöngyi ötlete alapján Mészáros Tibor írta és rendezte. A darab szereplői Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor.
A Szelíden és szilárdan című darabban Gajdó Delinke színésznő előadásában elevenedik meg Szabó Magda alakja, megidézve gyökereit, családját és férjét, valamint életének legfontosabb helyszínét, Debrecent.

Szabó Magda életművéhez hozzátartozik a tenni vágyás és a segítőkészség is, ennek szellemében a Várkert Bazár az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve könyvfelajánlásokat is gyűjt a nap folyamán. Ide olyan használt, de jó állapotú Szabó Magda köteteket várnak, amelyet hátrányos helyzetű családoknak juttatnak el. A szervezők elsősorban az író gyerekirodalmi munkásságának, például a Tündér Lalának vagy az Abigélnek a példányait várják.

Kapcsolódó írásaink

A takácsok csarnokából lett templom

ĀNagyszebenben a luteránusok „katedrálisa” után eljutottunk a katolikusok plébániatemplomába is, amelynek a helyén korábban ipari célokra használt épület állt