Kultúra

Millenáris – könyvek, dedikálások két év szünet után

Csütörtök este megnyílt a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a fővárosban a Millenárison. Ebben az évben 130 kiállító, több mint 40 külföldi szerző és 150 program, valamint csaknem 400 dedikálási lehetőség várja a közönséget október 2-ig a Millenáris mellett a Nemzeti Táncszínházban és az Európa Ponton.

Millenáris – könyvek, dedikálások két év szünet után
Megnyílt a Könyvfesztivál a Millenárison
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Két év kényszerű kihagyás után most újra megnyílik a Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál” – mondta megnyitó beszédében Tóth Krisztina költő, író. Kiemelte: az irodalom manapság nagy figyelmet kap: írókat fenyegetnek, letartóztatnak és támadnak szinte mindenütt a világban. Ebben a vészterhes időszakban az írástudók munkája ismét fontossá válik, mivel „ők az emberiség tapasztalatainak őrzői, a mulandóság és felejtés ellen küzdő fáradhatatlan írnokok”. 

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének a bookfestival.hu oldalon olvasható cikke szerint az immáron 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

Az idei fesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és csaknem 400 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban (G épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics.

Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belorusz író, oknyomozó újságíró, a fesztivál díszvendége a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján
Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas belorusz író, oknyomozó újságíró, a fesztivál díszvendége a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megnyitóján
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel Szlovákiában) együttműködve hozta el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát. Ezek a fesztivál vásárterében külön pavilont kaptak.

Megrendezésre kerül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja is. A rendezvény az Európai Unió 27 országának közös elhatározásából, együttes vállalkozásaként szerveződik, helyszíne az Európa Pont.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A programról a bookfestival.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők a kiállítók jegyzéke elolvasható online magyar és angol nyelven.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön délben már kinyitotta kapuit, pénteken–szombaton 10 órától 20 óráig, vasárnap 19 óráig ingyenesen látogatható valamennyi program.

Kapcsolódó írásaink