Kultúra

Hallássérülteknek szóló okostelefonos fejlesztést mutattak be a Játékszínben

Csaknem 60 ezer nagyothalló és 9 ezer siket él Magyarországon

A színházi előadásokon elhangzó szövegeket feliratként streameli a közönség soraiban ülők okostelefonjainak kijelzőjére a Vodafone új fejlesztése, amelyet a telekommunikációs cég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatott be a budapesti teátrum Életrevalók című előadásán – közölte az MTI-vel kedden az esemény kommunikációjával megbízott cég.

Hallássérülteknek szóló okostelefonos fejlesztést mutattak be a Játékszínben
Játékszín
Fotó: Facebook/Játékszín

A technológiát hétfőn este mutatták be a Játékszínben, a 2017-ben színre vitt darabban Hirtling István és Vadász Gábor játssza főszerepet.

Orbán Anita, a Vodafone vezérigazgató-helyettese az eseményen kiemelte, hogy a digitalizáció az élet minden területén tud segíteni, eszköz lehet a társadalmi hátrányok leküzdésére, áthidalására. Kitért arra, hogy a Vodafone Alapítvány 2018-ban létrehozott digitális innovációs versenyének, a Digitális díjnak kiemelt témaköre az akadálymentesség kategória, egy, már bemutatott mobilalkalmazás például a jelnyelvet tanítja.

Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főosztályvezetője kiemelkedőnek nevezte a fejlesztést, amely lehetővé teszi a színdarabok élvezetét a siketeknek és nagyothallóknak. Mint fogalmazott, a fogyatékkal élők segítéséhez kiemelkedő lehetőséget nyújtanak a digitális eszközök. Külön üdvözölte, hogy az egyenlő esély, a hozzáférés egy infokommunikációs megoldással valósul meg. Becsülendőnek nevezte, hogy a piaci szereplők az előírásokon túl is megvalósítanak fejlesztéseket, amelyek a kulturális élményszerzés új dimenzióit nyithatják meg az érintetteknek.

Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatója elmondta: a siketek világnapja alkalmából 115. születésnapját ünnepelte a hétvégén a szervezet, amely a világ 4. legrégebbi szervezete. A siketek és nagyothallóknak mindig volt igénye kulturális programokra, eddig jelnyelvi tolmácsot alkalmaztak. Kiemelte: a Vodafone-nal az együttműködésük évek óta tart.

Bank Tamás, a teátrum igazgatója elmondta, a Játékszín az első színház, amelyben bemutatják az innovációt, és reményét fejezte ki, hogy minél több színházban alkalmazzák majd.

A bemutatott megoldás gyakorlati használata egyszerű: a nézők okostelefonjuk segítségével a Vodafone által biztosított zárt wifi-hálózatra csatlakoznak, amelyhez kizárólag azok a személyek férnek hozzá, akik jegyet váltottak az adott előadásra. A wifire való csatlakozás után fér hozzá a látogató ahhoz a weboldalhoz, amelyen keresztül az adott színházi előadás feliratozása megvalósul.

A nézők a színházi szék háttámlájára húzott tartóba helyezik a mobiltelefonjukat. A szöveg a telefon kijelzőjén jelenik meg – sötét háttéren, hogy a többit nézőt se zavarja –, így kényelmesen olvasható a hallássérült színházba látogató közönség számára, miközben a színpadon zajló események is követhetők maradnak. Közölték: a felek a bemutatott technológiai újítás hosszú távú felhasználását tervezik.

Csaknem 60 ezer nagyothalló és 9 ezer siket él Magyarországon.

Kapcsolódó írásaink