Kultúra

Főszereplő lett Asterix kutyája

Ki gondolta volna, hogy a leghíresebb francia képregény, az Asterix és Obelix alkotói saját történetet terveztek a nagy, melák főhős, Obelix kutyájának? A hetvenes években született ötlet most vált valóra.

Főszereplő lett Asterix kutyája
Ideafix és a rebellisek
Fotó: Móra Kiadó

Franciaországban tavaly jelent meg, idén már a magyar olvasók is kézbe vehetik az Asterix és Obelix-történetek egyik mellékszereplőjének saját sorozatát. Talán a rajongók számára is meglepő: Obelix kutyája, Ideafix vált főszereplővé.

Amint arról a magyar kiadó tájékoztatott, René Goscinny és Albert Uderzo az Asterix képregénysorozat alkotópárosának álma volt még az 1970-es években, hogy Ideafix, Asterixék kutyája saját képregény- és TV-sorozatot kapjon. Egy néhány perces epizódot el is készített a Studios Idéfix. A két alkotó álma mára megvalósult, és Albert Uderzónak alkalma volt követni az eseményeket az új univerzum alapjaitól az első képkockák elkészüléséig.

Az egyelőre három részből álló könyvsorozat Ideafix kölyökkorába kalauzolja az olvasót. Mielőtt találkozott Asterixszel és Obelixszel, Ideafix a fővárosban, Lutetiában élt. A kiskutya egy rebellis állatkákból álló csapat vezetőjeként szállt szembe a római megszállókkal, rettenthetetlen bátorsággal küzdöttek Labienus tábornok harci vérebei ellen. A rajzfilmsorozathoz kapcsolódó első kötet három történetet tartalmaz, és viszontláthatunk bennük olyan népszerű karaktereket, mint Amnézix druida és a lázadó dalokat éneklő Kishippix.

Kapcsolódó írásaink