Kultúra

Elhunyt A kis Nicolas alkotója

Elhunyt 89 éves korában Jean-Jacques Sempé francia grafikus, karikaturista, A kis Nicolas képregénysorozat rajzolója.

Elhunyt A kis Nicolas alkotója
Az egyik legnépszerűbb karikaturista és képregényrajzoló volt
Fotó: Wikipédia

A rendkívül népszerű képregénysorozat rajzolójának karikatúrái számos francia lapban jelentek meg, emellett a The New Yorker amerikai hetilap egyik legkeresettebb karikaturistája volt.

Életrajzírója és barátja, Marc Lecarpentier elmondta, az alkotó „megbékélve” távozott, nyaralójában, családi körben érte a halál.

Generációk nőttek fel a Sempé művésznéven alkotó grafikus képregénysorozatán, A kis Nicolas kalandjain, a lapokban megjelent vagy kiadatlan történekekből készült könyvek eddig mintegy 15 millió példányban jelentek meg, és 45 nyelvre, közöttük magyarra is lefordították.

Sempé a The New Yorker egyik legtöbbet foglalkoztatott munkatársa volt, majdnem száz címlapján szerepeltek a művei. Rajzait más lapok mellett a Paris Match, a L’Express, a Le Figaro, a Le Nouvel Observateur, a Noir et Blanc, és a Sud Ouest című francia újságok közölték.

A René Goscinnyvel együtt létrehozott A kis Nicolas azt 1950-es évek némileg idealizált Franciaországában játszódik. Nicolas, a kisgyermek kalandjai után Sempé a nagyváros forgatagában magányos, civakodó, túlzott ambíciókkal rendelkező, mégis szerethető kisembert rajzolta meg.