Kultúra

A firenzei dóm orgonaművésze először lép fel Magyarországon

Először lép fel Magyarországon Daniele Dori, a firenzei dóm orgonaművésze szeptember 25-én a Belvárosi Főplébánia-templomban.

A firenzei dóm orgonaművésze először lép fel Magyarországon
Az olasz művész Mészáros Zsolt Máté orgonaművész-zeneigazgató meghívására ad koncertet Budapesten
Fotó: danieledori.com

Daniele Dori, a nemzetközi koncertélet elismert orgonaművésze Mészáros Zsolt Máté orgonaművész-zeneigazgató meghívására ad koncertet. Magyarországon elsőként hallhatja a közönség a firenzei dóm orgonaművészének játékát, aki fellépett már Ferenc pápa előtt is, és aki ezúttal az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáját szólaltatja meg Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az esten többek között César Franck, Giovanni Morandi, Lorenzo Perosi és Alexandre Guilmant műve hangzik el.

A Sienában született Dori 2021 óta orgonistája a firenzei dómnak és egyben vezetője a katedrális kórusának. Rendkívül aktív a koncertéletben, mintegy 200-szor lépett már fel Olaszországtól kezdve Franciaországon át Svédországig és Ciprusig a legnevesebb zenei fesztiválokon. Szólókarrierje mellett olyan legendás művészekkel játszott már együtt, mint Andea Bocelli és Luca Benucci.

Dori 2015-ben Ferenc pápa hivatalos látogatásakor Firenzében élőben játszott a rádió által közvetített nemzetközi eseményen. Művészeti igazgatója az olaszországi Chiantiban évente megrendezett orgonafesztiválnak, művészei tevékenysége mellett zeneszerzőként is jegyzik.

„Régóta szeretetem volna megnyerni a programunkba Daniele Dorit. Nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásunkat, és a hazai közönség megismerkedhet kiváló játékával. Igazi, hamisítatlan olasz életérzésre számíthatnak a koncertre látogatók. A műsor gerincét a 19–20. század ikonikus olasz orgonavirtuózainak és zeneszerzőinek művei alkotják, amelyek mellett a francia romantika jeles alkotóinak legnépszerűbb kompozíciói is elhangzanak majd csodálatos orgonánkon, amely az ország egyik legkiválóbbika” – idézi a közlemény Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató, a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatója szavait, aki nemrég nagy sikerrel mutatkozott be Berlin után Philadelphiában is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom