Kultúra

Elhunyt Irene Papas színésznő

Marlon Brando volt élete nagy szerelme

Elhunyt 96 éves korában szerdán Irene Papas görög színésznő, a Navarone ágyúi és a Zorba, a görög című filmek sztárja – közölte a görög kulturális minisztérium

Elhunyt Irene Papas színésznő
Iréne Papas az 1964-es Zorba, a görög című filmmel vált ismertté, amelynek címszerepét Anthony Quinn játszotta
Fotó: AFP

Iréne Papas a görög szépséget testesítette meg a képernyőn és a színpadon – írta méltatásában Lina Mendoni kulturális miniszter.

Az idős színésznő egészsége az utóbbi időben törékeny volt, de a közleményből nem derül ki, hogy közvetlenül mi okozta a halálát.

A színésznő Athénban végezte tanulmányait, majd 1948-ban lépett színpadra. Az ötvenes évektől szerepelt filmekben, de sztárrá az 1964-es Zorba, a görög című filmmel vált, amelynek címszerepét Anthony Quinn játszotta.

Irene Papas hat évtizedes pályafutása alatt mintegy nyolcvan produkcióban szerepelt, köztük a Navarone ágyúi, Az üzenet, az Elektra és az Antigoné című alkotásokban. Olyan neves partnerei voltak a filmvásznon, mint Richard Burton, Kirk Douglas, James Cagney és Jon Voigt. Olaszországban is rendkívül népszerű volt, filmeket és tévésorozatokat is forgatott ott.

Az 1968-ban bemutatott, a magyar tévében is nagy sikerrel vetített Odüsszeia című sorozatban ő játszotta Pénelopét.

Marlon Brando halála után árulta el Iréne Papas a Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában, hogy ő volt élete nagy szerelme. Olaszországban találkozott vele 24 éves korában. „Szerettük egymást, és ebben a mozinak nem volt szerepe. Nem játszottunk együtt soha egyetlen filmben sem. Ő volt életem nagy szenvedélye, a legjobban őt szerettem és becsültem” – mondta el 2004-ben.

Énekesnőként szintén sikeres volt. Több alkalommal dolgozott együtt az Oscar-díjas görög zeneszerzővel, Vangelisszal is.

Alakításait számos díjjal ismerték el, 1961-ben elnyerte a legjobb színésznő trófeáját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 2009-ben pedig Arany Oroszlán-életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon.

Kapcsolódó írásaink