Kultúra

Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál a Magyar Zene Házában

Javarészt japán és magyar zenészek, mellettük pedig kínai és tajvani művészek játszanak keleti és nyugati zeneműveket egyaránt

Japán és a Távol-Kelet zenei világát mutatja be koncertekkel és családi programokkal az 1. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál csütörtöktől vasárnapig a Magyar Zene Házában.

Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál a Magyar Zene Házában
A Magyar Zene Háza épülete minden fényképészt megihlet
Fotó: MH/Dombóvári Tamás

Első alkalommal rendezi meg a Magyar Zene Háza a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivált, amelynek során javarészt japán és magyar zenészek, mellettük pedig kínai és tajvani művészek játszanak keleti és nyugati zeneműveket egyaránt - mondta el az eseménysorozat csütörtök esti ünnepélyes megnyitóján a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Batta András kiemelte a programok sokszínűségét: egyaránt felcsendülnek klasszikus, tradicionális és kortárs zenék, ahogyan jazz is, lesz anime zenei koncert és japán családi délelőtt is.

Batta András emlékeztetett, a Városliget kulturális park, melyben minden épületnek megvan a maga története. Ezekhez csatlakozott Fudzsimoto Szu japán sztárépítész által tervezett Magyar Zene Háza is – fűzte hozzá az intézmény vezetője.

A fesztivál keretében az épület egy interdiszciplináris projektnek is otthont ad: Szirmay Zsanett textilművész Soundweaving elnevezésű alkotásában egyebek mellett a kimonók motívumai alakulnak dallamokká szeptember 13-ig.

Farkas Gábor zongoraművész, a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál művészeti igazgatója felidézte, hogy négy évig élt és tanított Japánban, ahonnan 2021-ben tért haza.

Ekkor vetődött fel a rendezvénysorozat ötlete, amelynek nagyszerű otthona lesz a Magyar Zene Háza - jegyezte meg.

Otaka Maszato, Japán magyarországi nagykövete egyaránt méltatta a Fudzsimoto Szu által tervezett épületet, valamint annak programjait és állandó kiállítását.

Hozzátette, hogy a Magyar Zene Háza közelében felépítendő Új Nemzeti Galériát is japán iroda, a SANAA tervezte, és várhatóan ez az új múzeum szintén egyedülálló épület lesz.

Magyarország fontos szereplője a klasszikus zenei világnak olyan komponistákkal, mint Liszt, Bartók és Kodály - mondta el a diplomata, aki arra is emlékeztetett, hogy a budapesti Zeneakadémián jelenleg huszonegy japán hallgató tanul.

Otaka Maszato elmondta: a fesztivál nyitányaként Batta Andrással a Magyar Zene Háza mellé cseresznyefát is ültettek, amely virágaival a tél végét jelzi majd.

Kapcsolódó írásaink

Zenei csodák palotája

ĀBaán László: Még májusban megnyílik a Népzajzi Múzeum – Kreatív Hangtér néven izgalmas, hangos játszótérrel bővült a Magyar Zene Háza + VIDEÓ + GALÉRIA