Kultúra

Az Északi című akciófilm egyik forgatókönyvírója, az izlandi Sjón a Három Holló kávéház vendége lesz

Sjón, azaz Sigurjón Birgir Sigurðsson izlandi költő, regényíró, szövegíró és forgatókönyvíró, a budapesti Három Holló Kávéházban szeptemberben kétszer is: 15-én és  30-án   várja hazai Björk-rajongókat az izlandi irodalom kedvelőit  és a filmrajongókat.

Az Északi című akciófilm egyik forgatókönyvírója, az izlandi Sjón a Három Holló kávéház vendége lesz
Sjón a Három Holló Kávéház vendége lesz szeptember 15-én és 30-án
Fotó: Wikipédia

 Sjón első verseskötete 1978-ban jelent meg, műveit azóta több mint harminc nyelvre fordították le. A macskaróka című műve 2005-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. A 2022-es Északi című történelmi akció- filmdráma egyik forgatókönyvírója. Magyarul megjelent művei: A macskaróka (2011), A cethal gyomrában (2015), a CoDex 1962 (2020).

Ugyanakkor Sjón rockjelenség is, a The Sugarcubes vendégénekeseként is fellépett már. Björkkel tizenéves koruk óta ismerik egymást, dolgoztak is együtt, többek között a Lars von Trier rendezte Táncos a sötétben című film betétdalaihoz írt szöveget  az izlandi költő.

Szeptember 15-én 18 órai kezdettel Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint adja elő Snór Björknek írt dalait, Gerevich Antal erre az alkalomra több szöveget magyarra  fordított. Az estet, amelyen összetalálkozik irodalom és zene, Antall Nikolett vezeti.

Sjón az egyik forgatókönyvírója az idén Magyarországon is bemutatott Északi című történelmi akciófilmnek, amely régészeti emlékek, mítoszok, hagyományok alapján mutatja be Amleth viking herceg történetét, vagyis egy olyan Hamlet-adaptáció, amely visszatér a Shakespeare előtti  északi forrásokhoz. Ebben a filmben Björkkel a látó szerepében találkozhatunk.

Sjónnal a Három Holló Kávéházban szeptember 30-án 19 órai kezdettel Dunajcsik Mátyás beszélget. Magyarul megjelent köteteiből a helyszínen vásárolni lehet, dedikálásra is lesz alkalom.