Kultúra

Megelevenedik az ókori Aquincum az AmfiFeszten

Régészeti leletek alapján készültek a hagyományőrző harcosok római viseletei

Az egykori aquincumi katonavárosban és a katonavárosi amfiteátrumban szeptember 10–11-én hagyományőrző  harcosok, régészek, muzeológusok, mesemondók, kézművesek elevenítik fel a római kort. Idén a most debütáló, kétnapos AmfiFesztbe ágyazódik be az XXV. Aquincumi Költőverseny is.

Megelevenedik az ókori Aquincum az AmfiFeszten
Az AmfiFeszten hagyományőrző csoportok tagjai vívnak egymással gladiátorharcot
Fotó: Aquincumi Múzeum

Az egykori Ludi Romani római ünnep idején rendezik meg első ízben a kétnapos AmfiFesztet az egykori Aquincum katonavárosában. Megelevenedik az egykori aréna, hadijátékokat, gladiátorküzdelmeket izgulhatunk végig a kitűnő kikiáltó, korábbi hagyományőrző játékokon edzett és népszerűséget szerzett Quintus Tarantinus Garullus narrálásával, sőt a közönség életről és halálról is dönthet majd.

Quintus Tarantinus Garullus ismeretgazdag és humoros narrálása kíséri a gladiátorküzdelmeket a pacsirtamező utcai amfiteátrumban
Quintus Tarantinus Garullus ismeretgazdag és humoros narrálása kíséri a gladiátorküzdelmeket a Pacsirtamező utcai amfiteátrumban
Fotó: Quintus Tarantinus Garullus/Facebook


De nem csupán római harcosok és gladiátorok mutatják be korhű viseleteiket, fegyverzetüket és jellegzetes harcmodorukat, hanem a többi nép is képviselteti magát, akik az ókor idején a térségben éltek, vagy idekerültek. Különösen nagy érdeklődésre számíthat a barbárok és rómaiak összecsapása.

De bizonyára sokakat izgathat az is, hogyan táncoltak egykor a szarmaták, milyen ruházatot viseltek az emberek az ókorban, mit és hogyan tanítottak a római iskolákban, vagy hogy mit tudhatunk meg a hagyományőrzőktől a rómaiak előtt a térségben élő keltákról, akiknek a nyomai népmeséinkben máig fellelhetők. 
Ókori mesék és mítoszok is várják a mesehallgatókat, Zalka Csenge Virág és Greguss László mesél az antik hősökről úgy, ahogy még sohasem hallottuk. A gyermekeket élménygazdag, interaktív mesemondás várja.


Mint Abonyi Zsanett, az Aquincumi Múzeum munkatársa, és a fesztivált szervező Aquincum Baráti Társaság tagja lapunknak elmondta, olyan hagyományőrző csoportokat hívtak meg az ország minden részéből, akik ókori régészeti leletek és forrásmunkák alapján készítették el a korhű ókori viseleteket, és harcmozdulataik is hitelesek. Kézművesek is segítik a közönséget abban, hogy minél inkább el tudja képzelni a rómaiak világát. Ókori fegyvert készít majd például egy kovács.

Az Aquincumi Múzeum munkatársai és a fesztivált szervező Aquincum Baráti Társaság tagjai zömmel ugyanazok a személyek, az utóbbiak között azonban a római kort kedvelő lelkes civilek is akadnak, és az ilyen ünnepeken saját római ruháikban jelennek meg a látványos és ingyenes programokon.

Megelevenedik az ókor világa az AmfiFeszten
Megelevenedik az ókor világa az AmfiFeszten
Fotó: BTM Aquincumi Múzeum


Idén a nagy múltú, huszonötödik születésnapját ünneplő Aquincumi Költőverseny, amelyen antik metrumokban írt műveikkel versenyeznek költők és amatőr poéták, beágyazódik az AmfiFeszt programsorozatába. A verseny idei jelmondata: Panem et Circenses. A pályázóknak erre a témára kellett idén beküldeniük antik zengésű műveiket, melyek közül a legjobbakat felolvassák és babérkoszorúval díjazzák szeptember 11-én vasárnap. A közönségdíjat cserépszavazással döntik el.


A népszerű jelmezes küzdelmeken és felvonulásokon kívül régészeti előadásokkal és múzeumi tárlatvezetéssel is várják az 1500 év előtti korokra kíváncsi közönséget. 
A fesztivál fő támogatója a III. kerületi Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

( A cikkben szereplő képek egy korábbi rendezvényen, az egykori polgárvárosban készültek.)
 

Kapcsolódó írásaink