Kultúra

Harsányi Attila kapta a Kaszás Attila-díjat

A Miskolci Nemzeti Színház művésze, Harsányi Attila nyerte el idén a Kaszás Attila-díjat.

Harsányi Attila kapta a Kaszás Attila-díjat
Harsányi Attila
Fotó: promóció/Éder Vera

„Óriási megtiszteltetés számomra ez a jelölés, mert azt jelzi, hogy a színházban elfoglalt helyem a társulat döntése alapján mind emberileg, mind szakmailag megfelelek ennek a díjnak. Ebben a színházban nagyon sok olyan ember dolgozik, akik szintén érdemesek lennének erre a jelölésre” – mondta Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, amikor arról értesült, hogy ő nyerte el az idei Kaszás Attila-díjat.

A díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során, nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat.

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri: a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Jelentős anyagi megbecsüléssel is jár.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.


 

Kapcsolódó írásaink