Kultúra

Elhunyt Japán első női fotóriportere

„Erőltesd meg magad, hogy résen légy, és tovább tudj lépni”– ez volt a művésznő életvezetési krédója

Elhunyt Szaszamoto Cuneko (Tsuneko Sasamoto), Japán első női fotóriportere, aki az eltelt százhét év alatt rendkívül sok mindent látott, fotózott. Eredetileg festő szeretett volna lenni, de az édesapja ellenezte. Az Amazonon jelenleg is elérhető a művésznő 97 éves korában írt könyve a boldogság teóriájáról.

Elhunyt Japán első női fotóriportere
Szaszamoto Cuneko, hivatalosan az első japán fotóművésznő
Fotó: Twitter/Womensart1

Szaszamoto, aki bevallása szerint minden este megivott egy pohár vörösbort, és naponta evett egy kis csokoládét, hogy megőrizze egészségét, két héttel 108. születésnapja előtt, hajlott kora miatt hunyt el augusztus 15-én Kanagava prefektúra egy idősotthonában.

Az első világháború kitörésekor, Tokióban született Szaszamoto eredetileg festő szeretett volna lenni, de apja ellenezte. Egy fekete-fehér film, Man Ray amerikai szürrealista művész alkotása azonban 1937-ben olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy fotózni kezdett. 1940-ben belépett a Japán Fotográfiai Társaságba, és hivatalosan is ő lett az első női fotóriporter Japánban.

Képein olyan hírességek is megjelentek, mint a II. világháborúban a csendes-óceáni hadsereg parancsnokaként Japán megszállását irányító amerikai Douglas MacArthur tábornok. Számos fotóján örökített meg független gondolkodású nőket, de lelkesen fotózta a szénbányászok feleségeit is.

Szaszamoto Cuneko 2014-ben egy jól öltözöttségi díj átadásakor Japánban, mellette csak fiatalok kaptak figyelmet
Szaszamoto Cuneko 2014-ben egy jól öltözöttségi díj átadásakor Japánban, mellette csak fiatalok kaptak figyelmet
Fotó: AFP/Hiroto Sekiguch

Egy interjújában arra biztatott mindenkit, hogy ne legyen rest, próbálja optimistán nézni az életet, és sose adja fel. Százévesen eltörte a bal kezét és mindkét lábát, de nem hagyta abba a fotózást. És a derűje sem hagyta el. Megírt még egy, mint most kiderült, utolsó könyvét.

„Erőltesd meg magad, hogy résen légy, és tovább tudj lépni”– tette hozzá.

Hét évtizedes életművét 2016-ban a fotóművészet terén elért kiemelkedő eredményeket díjazó Lucie-díjjal ismerték el.

Kapcsolódó írásaink