Kultúra

Ünnepi folklórgálát rendeznek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére

Gálaesten köszöntik a Pécsi Nemzeti Színházban a 90 esztendős Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót augusztus 24-én, szerdán este.  A két részes gálán fellépnek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai, valamint többek közt Sebestyén Márta, Pál István Szalonna, valamint a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai.

Ünnepi folklórgálát rendeznek Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató tiszteletére
Pál István Szalonna és bandája egy színpadon a néptáncosokkal
Fotó: szalonnaband.hu

A néptánckutatói életút legfontosabb állomásait és az azt szegélyező szakmai-közösségi üzeneteket megidézve köszönti a magyar népzenei és néptáncélet egy gálaest keretében a 90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót augusztus 24-én, Pécsett - közölte a Janus Pannonius Múzeum az MTI-vel.

Az intézmény közleménye szerint a Pécsi Nemzeti Színház épületében rendezett gálán fellépnek Baranya, Sárköz, Szatmár és a bukovinai székely falvak hagyományőrző táncosai. A két részből álló esten közreműködik Sebestyén Márta, Balogh Kálmán, Pál István Szalonna, a magyarpalatkai Codoba Florin és fiai, a Magyar Állami Népi Együttes, a Mecsek, a Nyírség, a Pöndöly táncegyüttesek tagjai, a Vasi Kislegényczéh, valamint további táncos és zenei előadók, egykori néprajzos tanítványok.

A rendszerváltó miniszterként és egyetemi tanárként is ismert Andrásfalvy Bertalan ahhoz a nagy néprajzkutató nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai már nagyrészt nem élnek, és akik útjára indították azt a szemléletváltást, amely elvezetett a Kárpát-medence néptánckincsének mélyebb megismeréséhez, hagyományhű színpadi megformálásához.

Ez a szemléletváltás a 2011 óta a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljeként szereplő, idén 50. jubileumát ünneplő táncházmozgalom megszületése szempontjából is meghatározó volt.


 A szerdai gálaesttel kapcsolatban részletek a Jpm.hu oldalon olvashatók.

Kapcsolódó írásaink