Kultúra

Tizenkét helyszínen zajlanak a nemzeti ünnep programjai Budapesten

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadás, kreatív, inspiratív terek, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten a közönséget a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat részeként – adta hírül a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken.

Tizenkét helyszínen zajlanak a nemzeti ünnep programjai Budapesten
Vendégek a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A Vörösmarty téren Csárdafesztivált rendeznek, amelyen mintegy 50 színpadi produkció; nóta, cigányzene, népzene, néptánc és a magyar csárdakultúra tradicionális ételei várják a látogatókat vasárnapig.

A háromnapos Operett Korzón a Vigadó téren a magyar operettműfaj legjava mellett musicalrészleteket, Boris Vian-dalokat és rajzfilmslágereket is hallhat a közönség. Az operettműfaj elismert előadói mellett a Budapesti Operettszínház művészei - többek között Serbán Attila, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla - lépnek fel.

Pénteken este 9 órakor Hold-Fény-Mesék címmel az Andrássy úton, a Kodály körönd és a Hősök tere közötti részen fényalakként jelennek meg a magyar mondavilág szimbólumai, mesefigurái és az útjukat segítő vagy keresztező óriások, boszorkányok, ördögök, aranymadarak, akiket több mint 200 artista, tűzzsonglőr és táncos kelt életre.

Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.
Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Szombaton és vasárnap hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből a Hősök útja programsorozatban a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével.

Az Alkotmány utcában várja a látogatókat az egykor a Szent Jobbot hordozó Aranyvonat másolata, amelyet 2020. augusztus 20-án adtak át, és amely most péntektől vasárnapig látható.

A Gellért-hegyen, a Panorama Classical színpadon klasszikus zene szól: fellép a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Koncz Kriszta Quartet, a Modern Art Orchestra, a Kodály Kórus Debrecen, a Szent István zenekar valamint a Danubia szimfonikus zenekar és formációi.

A Március 15. téren a Sporthősök című rendezvény 1930-tól napjainkig mutatja be a labdarúgó-világbajnokságok legérdekesebb pillanatait, magyar sikereit. A 22 installáció mellett egykori játékosok, szakértők, kommentátorok kerekasztal-beszélgetéseken mesélik el élményeiket, személyes történeteiket, de ügyességi játékokkal is várják az érdeklődőket.

A Műegyetem rakparton népszerű magyar zenekarok lépnek fel a Road Movie Live programsorozat keretében írt dalaikkal, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, utca vagy épület ihletett. Zenél egyebek mellett a Csík zenekar, a Hiperkarma és az Ivan and The Parazol, a koncertek között pedig a művészeknek a választott helyszínekhez való személyes kötődését bemutató riportfilmekből is vetítenek.

A Varázsliget a Vajdahunyad váránál gyerekprogramokkal - bábelőadással, mesekiállítással, cirkuszi játszóházzal, vásári mutatványokkal, valamint herceg- és hercegnőképző programmal - várja a családokat. A Magyar Honvédség katonai járművek és fegyverek technikai bemutatójával készül, de szabadon kipróbálható lesz egy repülőgép-szimulátor és a lézerlövészet is.

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show lesz a Szabadság téren, fellép többek között az angol Daniel Docherty, a CstDzs A'N'R-t és az OPSA Dehëli, míg az Erzsébet téri Szabadrét Fesztiválon elektronikus és élőzene szórakoztatja a közönséget.

A Divat & Design Fesztivál a Bálna Budapestben kézműves foglalkozást, fenntarthatósági programokat és kerekasztal-beszélgetéseket kínál a hétvégére - áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink