Kultúra

Shaun, a bárány menni világűr

Shaun, a bárány megkerüli a Holdat. Ám ezúttal nem filmen, hanem a valóságban. A népszerű animációsfilm-hős egy legénység nélküli űrmisszióban utazik.

Shaun, a bárány menni világűr
Shaun kicsit elszakad a könyvtől, és űrhajóba ül
Fotó: forumhungary.hu

Shaun, a bárány is részt vesz a Holdat megkerülő, legénység nélküli NASA-űrmisszióban – közölte a népszerű animációs tévésorozatot gyártó brit Aardman stúdió. A stop-motion animációs tévékarakter az Artemis program első küldetésén utazik az űrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis programjának célja, hogy ismét űrhajósokat juttasson a Holdra.

Shaun, a bárány a tervek szerint a floridai Kennedy Űrközpontból augusztus 29-én indul útnak. A mesefigura a küldetés során csaknem 500 ezer kilométerre távolodik el a Földtől. A NASA Orion űrhajója legénység nélkül kerüli majd meg a Holdat, útját a földi irányítóközpontból ellenőrzik. Az űrhajó a BBC News csütörtöki beszámolója szerint egy sor kulturális értékkel bíró emléket visz magával.

Az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója, David Parker úgy fogalmazott: nagyon örülnek Shaun küldetésének. „Lehet, hogy kis lépés ez az emberiségnek, de óriási ugrás a bárányok számára.”
Az Orion elhalad a Hold mellett, a gravitációját felhasználva gyorsul fel, és több mint 70 ezer kilométerre halad el mögötte.
 

Kapcsolódó írásaink

Egy majom hívta a rendőrséget

ĀAz eset egy kaliforniai állatkertben történt, a kíváncsi majomnak a telefon nyomkodása közben sikerült elérnie a központi segélyhívót