Kultúra

Ma lenne hetvenéves Patrick Swayze

Az amerikai színész legnagyobb sikerét az 1990-ben készült Ghost című filmben aratta

A Dirty Dancing és a Ghost sztárja: Patrick Swayze amerikai színész, táncos, énekes hetven évvel ezelőtt, 1952. augusztus 18-án született Houstonban.

Ma lenne hetvenéves Patrick Swayze
Az amerikai színész legnagyobb sikerét Demi Moore oldalán aratta a Ghost című romantikus krimiben
Fotó: Facebook/Dirty Dancing rajongói oldal

Anyja a Houston Jazz Balett Társaság igazgatója volt. Patrickot még kisgyerekként ő vezette be a balett világába. A középiskola után a houstoni San Jacinto College diákja lett. Két évvel később otthagyta az iskolát, és a Disney-jégrevüben Hófehérke hercegét alakította. Beleszeretett Lisa Niemibe, anyja tizenhat éves balettnövendékébe, akivel 1975-ben házasságot kötött.

Swayze 1972-ben New Yorkban a Harkness és a Joffrey Ballett Társulat táncosa volt, de egy korábbi sportsérülése és az operációt követő sebfertőzés miatt meg kellett válnia a balettől. Színészként 1976-ban a Broadwayn a Goodtime Charley-val debütált. Játszott a West Side Storyban is, majd a Grease-ben megkapta a főszerepet.

Több korábbi hollywoodi szerep után a Dirty Dancing főszerepében lett világhírű filmsztár 1987-ben. Johnny Castel, a jóképű tánctanár alakításáért kapta első Golden Globe-jelölését. A mindössze ötmillió dollárból készült Dirty Dancing bevétele már a tizedik vetítési napon túllépte a tízmillió dollárt, és 1987 legjövedelmezőbb filmje lett 170 millió dolláros nyereséggel. Swayze a filmben elénekelte a She's Like the Wind című részben saját szerzeményét, amely az amerikai slágerlisták élét is megjárta.

A világsikert a Dirty Dancing című film hozta meg Patrick Swayze számára. Jennifer Grey volt a filmbeli partnere
A világsikert a Dirty Dancing című film hozta meg Patrick Swayze számára. Jennifer Grey volt a filmbeli partnere
Fotó: Facebook/Dirty Dancing rajongói oldal

Patrick Swayze legnagyobb sikerét az 1990-ben készült Ghost című filmben aratta. Demi Moore és Whoopi Goldberg oldalán játszotta el a tragikus véletlen folytán elhunyt Samet. A filmért újra Golden Globe-ra jelölték. További filmjei közül a legemlékezetesebb az 1991-es Holtpont című akcióthriller, amelyben Keanu Reevesszel alkotott emlékezetes párost. A harmadik Golden Globe-jelölését az 1995-ben bemutatott Wong Foo, kösz mindent! című filmben nyújtott alakításáért kapta.

Az Üzenetek a gyilkostól című film forgatásán 1998-ban leesett egy lóról és fának csapódott. Sérülései, melyekből lassan épült fel, további karrierjére is kihatottak. Karrierjének utolsó szakaszában sikert aratott az Ikon című tévéfilmben, a 2005-ben készült Az eltakarítónőben, valamint a 2007-es Karácsonyi csoda című filmben is.

Sajnos 2008-ban kiderült, hogy végső stádiumban lévő hasnyálmirigyrákban szenved. Keményen küzdött a kórral. Még játszott A fenevad sorozatban, de a reklámkampányban már nem tudott részt venni. Los Angelesben, 2009. szeptember 14-én, ötvenhét évesen hunyt el.

Halála után nemsokkal megjelent önéletrajzi kötete, majd 2012-ben özvegye, Lisa Niemi Swayze memoárját is kiadták, amelyben férje rák ellen folytatott küzdelméről írt.